Πρωτοφανής υπόθεση στην Κύπρο: Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πρώην βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και δικηγόροι

Μια πρωτοφανής υπόθεση στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των ποινών από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για τους κατηγορούμενους, αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση τους είχε κρίνει ενόχους. Πρόκειται για τον τέως βοηθό Γενικό Εισαγγελέα
Ρίκκο Ερωτοκρίτου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας ποινή φυλάκισης 1,5 έτους, για τον δικηγόρο Ανδρέα Κυπρίζογλου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 1,5 έτους για την κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση, για τον δικηγόρο Παναγιώτη Νεοκλέους, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και τέλος για το δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους, στο οποίο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €70.000 για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού.
Το δικαστήριο είχε προηγουμένως κρίνει ένοχο τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στις κατηγορίες που αφορούν δεκασμό, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία, διαφθορά και καταδολίευση. Ένοχος κρίθηκε και ο Ανδρέας Κυπρίζογλου στις κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία και καταδολίευση.  Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχο το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ και τον Παναγιώτη Νεοκλέους για κατηγορίες που αφορούν δεκασμό, δωροδοκία, διαφθορά, καταδολίευση και συνωμοσία.
Όπως ανέφερε ο δικαστής το δικαστήριο «συνεκτιμώντας αφενός τη σοβαρότητα των αδικημάτων, την ανάγκη για αποτροπή και τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων και αφετέρου όλους τους προαναφερθέντες ελαφρυντικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές περιστάσεις των κατηγορουμένων», αποφάσισε πως η μόνη αρμόζουσα ποινή για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους είναι η φυλάκιση και για το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους η χρηματική ποινή.
Η απόφαση προβλέπει άμεση φυλάκιση για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Παναγιώτη Νεοκλέους και αναστολή φυλάκισης για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου. Οι ποινές φυλάκισης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου συντρέχουν, επομένως η ποινή φυλάκισης είναι 3,5 έτη. Οι Ερωτοκρίτου και Νεοκλέους μεταφέρθηκαν ήδη από την Αστυνομία στις Κεντρικές Φυλακές. 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013, συνωμότησαν όπως οι Κατηγορούμενοι 3 και 4 (Π. Νεοκλέους και Andreas Neocleous & Co LLC) μη καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99, διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο «εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, συμφώνησε με τους Κατηγορούμενους 3 και 4 να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών, που υποδηλώνουν διαφθορά, και οι Κατηγορούμενοι 3 και 4 τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας επί των ποινών των παραπάνω καταδικασθέντων γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά γενικότερα στο θέμα της διαφθοράς, όπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι σημερινό. Υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αλλά και παγκόσμιο. Το ότι δεν εντοπίζονται στη νομολογία μας πλήθος περιπτώσεων για τέτοιας φύσεως αδικήματα δεν αποδεικνύει ότι η διαφθορά και ο δεκασμός δεν υφίστανται ως φαινόμενο στη δική μας κοινωνία. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας». (πηγή: cylegalnews.com)

Σχόλια

Ο χρήστης Veltsos είπε…
αν και οι ποινες μαλλον χαδι ειναι,τουλαχιστον δεν ειπαν και το αμιμητο του Αρεοπαγιτη προς τον Παπακωνσταντινου ''πηγαινε και μην αμαρτανεις πλεον΄΄