Νόμιμη η χρήση από τον εργοδότη στοιχείων που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο υπολογιστή που χρησιμοποιούσε πρώην εργαζόμενος (ΑΠ)

Νόμιμη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η χρήση για ποινική και αστική διεκδίκηση από τους εργοδότες των στοιχείων που βρίσκονται στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών εργαζόμενων στην επιχείρησή τους, με την
προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι έχουν παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβουν εργασία σε άλλη, ανταγωνιστική επιχείρηση.
Ειδικότερα, Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 1 /2017 απόφασή της έκρινε ότι είναι θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.
Σύμφωνα με την απόφαση, δεν τίθεται κανένα θέμα παραβίασης του απορρήτου προσωπικών δεδομένων και, επιπλέον, δεν χρειάζεται ούτε η προηγούμενη συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρίας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τους αεροπαγίτες οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό και με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται. Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο dsanet.gr

Σχόλια