Αποζημίωση σε νύφη που τραυματίστηκε στη γαμήλια δεξίωση πατώντας σε λουλούδια. Υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του κέντρου

Εφ.Αθ.632/2016: Αδικοπραξία - Γαμήλια δεξίωση - Διάθεση και ρίψη λουλουδιών - Πτώση και τραυματισμός της νύφης - Αποζημίωση - Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης - Κρίθηκε ότι η πτώση και ο τραυματισμός της ενάγουσας (νύφης) οφείλεται σε υπαιτιότητα του εναγομένου ιδιοκτήτη
κέντρου διασκέδασης, ο οποίος όχι μόνο ενήργησε αντίθετα τόσο προς την αρχική δέσμευσή του για μη διάθεση λουλουδιών, όσο και προς τις σχετικές εντολές της ενάγουσας κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης για διακοπή της διάθεσης αυτών, αλλά, αν και διέθετε τα λουλούδια, τα οποία έπεφταν στο πάτωμα, με αποτέλεσμα, από τη συμπεριφορά του αυτή, να δημιουργείται κίνδυνος πτώσης των ατόμων που χόρευαν στην πίστα, σε περίπτωση που πατούσαν τα λουλούδια, δεν φρόντισε, όπως είχε υποχρέωση, να τα απομακρύνει και να διατηρεί τον οικείο χώρο καθαρό, διαμορφώνοντας συνθήκες ασφάλειας στα άτομα που τον χρησιμοποιούσαν. Επιδίκαση αποζημίωσης (ιατρικά έξοδα και απώλεια εισοδήματος από εργασία) και χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, και απόρριψη κονδυλίων για τις μετακινήσεις με ταξί και τη βελτιωμένη διατροφή.
«Ενόψει τέλεσης του γάμου τους, … η ενάγουσα και ο ήδη σύζυγός της… επέλεξαν το κείμενο στο Ίλιον Αττικής και στην οδό…αριθ…. κέντρο διασκέδασης με τον τίτλο …, ιδιοκτησίας του εναγομένου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σʼ αυτό τη γαμήλια δεξίωση. Προς το σκοπό αυτό, καταρτίσθηκε μεταξύ του εναγομένου και του…το από 4-9-2010 ιδιωτικό συμφωνητικό, δυνάμει του οποίου ο εναγόμενος ανέλαβε την υποχρέωση να τους παραχωρήσει την αίθουσα του, ως άνω, κέντρου διασκέδασης για γαμήλια δεξίωση 230 περίπου ατόμων, έναντι του ποσού των 22 ευρώ κατʼ άτομο, στο οποίο περιλαμβάνεται το μενού, τα αναψυκτικά, το κρασί και η μπύρα. Με το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό ο εναγόμενος δεν ανέλαβε την υποχρέωση διάθεσης, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης, λουλουδιών, κατόπιν και της προφορικής δήλωσης των μελλονύμφων, την οποία αυτός αποδέχθηκε, ότι δεν επιθυμούσαν τούτο. 
Ωστόσο, την 11-9-2010, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης και του χορού, που ακολούθησε, εμφανίσθηκαν στο χώρο προστηθείσες από τον εναγόμενο κοπέλες με πανέρια λουλουδιών, τα οποία διέθεταν, αντί τιμήματος, στους προσκεκλημένους, προκειμένου αυτοί να τα πετούν στο νεόνυμφο ζευγάρι και στους λοιπούς που χόρευαν στην πίστα. Η ενάγουσα διαμαρτυρήθηκε τόσο σε υπάλληλο του εναγομένου, όσο και στον ίδιο τον εναγόμενο αξιώνοντας τη διακοπή διάθεσης των λουλουδιών, ο τελευταίος όμως αρνήθηκε να συμμορφωθεί. 
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι περί ώρα 01.00 π.μ., ενώ η ενάγουσα χόρευε στην πίστα του καταστήματος, πάτησε κάποιο από τα πεταμένα λουλούδια, με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα της πίστας προς την αριστερή πλευρά του σώματός της και να τραυματισθεί στο αριστερό χέρι. Παρά τους έντονους πόνους που αισθανόταν, συνέχισε να παρευρίσκεται στο χώρο της δεξίωσης, που έλαβε τέλος περί ώρα 03.00 π.μ., προκειμένου να μη διαταράξει περαιτέρω τη διάθεση των προσκεκλημένων της, στους οποίους, όπως ήταν φυσικό, η πτώση της είχε προκαλέσει ανησυχία. 
Το πρωί δε της επόμενης ημέρας, δηλαδή την 12-9-2010, η ενάγουσα μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ», στο Τμήμα Ε' Ορθοπεδικής, όπου υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ρωγμώδες κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας αριστερού χεριού (πηχεοκαρπική περιοχή). Επειδή δε είχε δημιουργηθεί στο ύψος του καρπού του χεριού της οίδημα, τοποθετήθηκε σʼ αυτό παλαμιαίος νάρθηκας, της δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων και της χορηγήθηκε άδεια από την εργασία της έως την 11-10-2010, με τη σύσταση επανεξέτασης εντός 15-20 ημερών. Την επομένη η ενάγουσα και ο σύζυγός της έφυγαν για το προγραμματισμένο γαμήλιο ταξίδι στην Ταϊλάνδη, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί αζημίως, χωρίς όμως να μπορεί να απολαύσει πλήρως τις παροχές του ταξιδιού, λόγω της κατάστασης της υγείας της, συνεπεία του, ως άνω, τραυματισμού της. 
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα, την 5-10-2010, επισκέφθηκε και πάλι τα εξωτερικά ιατρεία του, ως άνω, νοσοκομείου, όπου της αφαιρέθηκε ο αρχικός νάρθηκας και της τοποθετήθηκε πλέον γύψινος νάρθηκας για άλλες δύο εβδομάδες, και της χορηγήθηκε νέα άδεια από την εργασία της έως την 2-11-2010. Από τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, που αποδείχθηκαν το Δικαστήριο κρίνει ότι, η πτώση και ο τραυματισμός της ενάγουσας οφείλεται σε υπαιτιότητα του εναγομένου, ο οποίος όχι μόνο ενήργησε αντίθετα τόσο προς την αρχική δέσμευσή του για μη διάθεση λουλουδιών, όσο και προς τις σχετικές εντολές της ενάγουσας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για διακοπή της διάθεσης αυτών, αλλά, αν και διέθετε κατά τον ανωτέρω τρόπο τα λουλούδια, τα οποία έπεφταν στο πάτωμα, με αποτέλεσμα, από τη συμπεριφορά του αυτή, να δημιουργείται κίνδυνος πτώσης των ατόμων πού χόρευαν στην πίστα, σε περίπτωση που πατούσαν τα λουλούδια, δεν φρόντισε, όπως είχε υποχρέωση, να τα απομακρύνει και να διατηρεί τον οικείο χώρο καθαρό, διαμορφώνοντας συνθήκες ασφάλειας στα άτομα που τον χρησιμοποιούσαν. 
Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που με την εκκαλουμένη απόφασή του δέχθηκε ως αποδειχθέντα τα ανωτέρω και έκρινε ομοίως, περί της υπαιτιότητας του εναγομένου, ορθά τις αποδείξεις εκτίμησε και πρέπει όλοι οι λόγοι της από 24-7-2014 έφεσης, με τους οποίους ο εκκαλών- εναγόμενος ισχυρίζεται το αντίθετο, να απορριφθούν ως αβάσιμοι... Ενόψει των ανωτέρω, ο εναγόμενος, λόγω της παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς του, υποχρεούται να καταβάλει στην ενάγουσα για αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 5.217,20 (217,20 +5000)». (dsanet.gr)

Σχόλια