Εκτελέστηκε το 1995, αθωώθηκε το 2016. Συγνώμη ζήτησε το δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας αθώωσε έναν 21χρονο άνδρα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1995 μετά την καταδίκη του για βιασμό και φόνο, αναφέροντας 21 χρόνια μετά ότι τα στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή.
Ο Νίε Σούμπιν είχε κριθεί ένοχος για τον βιασμό και τον φόνο μιας γυναίκας στην πόλη
Σιτζαζχουάνγκ στη βόρεια επαρχία Χεμπέι. Εκτελέστηκε στις 27 Απριλίου 1995, αφού το περιφερειακό δικαστήριο της Χεμπέι επικύρωσε την απόφαση για την εκτέλεσή του, έπειτα από έφεση που άσκησε εναντίον της απόφασης ένα τοπικό δικαστήριο.
Τον  περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε η δεύτερη επανεξέταση της υπόθεσής του, αυτή τη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας, το οποίο αποφάνθηκε ότι «τα γεγονότα δεν ήταν ξεκάθαρα, τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή».
Η οικογένεια του Νίε ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη σύλληψη το 2005 ενός κατά συρροή δολοφόνου που ομολόγησε ότι σκότωσε τη γυναίκα για τον φόνο της οποίας είχε καταδικαστεί ο Νίε. Παρόλο που οι γονείς του άσκησαν έφεση το 2007, η υπόθεση άνοιξε ξανά επισήμως το 2014, αφού οι αρχές αποφάσισαν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για να δικαιολογηθεί η επανεξέτασή της.
Το περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας Χεμπέι, που καταδίκασε και εκτέλεσε τον Νίε, «εξέφρασε την πιο βαθιά του συγγνώμη» στους συγγενείς του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ερευνήσει «τυχόν προβλήματα νομιμότητας σχετικά με την έρευνα», όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Παράλληλα το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και μια διαδικασία για την παροχή αποζημίωσης στους συγγενείς του Νίε.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ανώτατου Δικαστηρίου, από την υπόθεση οι αρχές πρέπει να λάβουν «βαθιά μαθήματα».Οι εκτελέσεις αθώων, κυρίως έπειτα από ομολογίες που γίνονται μετά από βασανιστήρια, έχουν προκαλέσει συχνά την αγανάκτηση της κοινής γνώμης στην Κίνα όμως η ίδια η θανατική ποινή χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τον πληθυσμό. (πηγή: news.gr)

Σχόλια