Η Δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Digna Ochoa: Μια δολοφονία που βαπτίστηκε αυτοκτονία

Η ιστορία της Μεξικανής Δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και που βρέθηκε νεκρή στο γραφείο της

Τον Οκτώβριο του 2001, η διάσημη Μεξικανή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Digna Ochoa βρέθηκε νεκρή στο γραφείο της στην Πόλη του Μεξικού. Παρά τις προηγούμενες απόπειρες κατά της ζωής της και άλλα στοιχεία που οδηγούσαν σε εγκληματική ενέργεια, ο θάνατος της Ochoa χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία από τους εισαγγελείς της Πόλης του Μεξικού.
Η Μεξικανή δικηγόρος ήταν ενοχλητική για την κυβέρνηση του Μεξικού. Εκπροσωπούσε φτωχούς πολίτες και αδύναμες κοινότητες και οργανώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και
τα ισχυρά συμφέροντα που αυτή εξυπηρετούσε. Αποκάλυψε τα βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις του νόμου από τον μεξικανικό στρατό και την αστυνομία ενώ συνέδραμε στον αγώνα των οικολόγων αγροτών στην πολιτεία της Guerrerro, τους αντάρτες Ζαπατίστας στην Τσιάπας και τους αυτόχθονες Ινδιάνους στην πατρίδα της, Verazcruz. Τη στιγμή του θανάτου της, υπερασπιζόταν τρεις άνδρες κατηγορούμενους για τον βομβαρδισμό τραπεζών στην Πόλη του Μεξικού που διαμαρτύρονταν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
Τον Οκτώβριο του 2001, η Digna Ochoa βρέθηκε νεκρή στην Πόλη του Μεξικού στο γραφείο της. Ήταν μόλις τριάντα επτά ετών και είχε ήδη γίνει δέκτης πολλών απειλών κατά της ζωής της. Όταν ήταν 24 ετών, απήχθη και βιάστηκε, μερικές μόνο ημέρες μετά την ανακάλυψη μιας μαύρης λίστας πολιτικών ακτιβιστών στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους του Μεξικού.
Μετά από αυτό, αναγκάστηκε να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά της. Η οικογένειά της, συνάδελφοι της και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ποτέ δεν αποδέχθηκαν το επίσημο πόρισμα περί αυτοκτονίας της και αγωνίστηκαν για χρόνια να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσής της, κάτι που έγινε τον Φεβρουάριο του 2005, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν τον Μάρτιο του 2001, επέστρεψε στην Πόλη του Μεξικού από τις ΗΠΑ, λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2001 το δικαστήριο διέταξε άρση της προστασίας που είχε επιβληθεί μετά την απαγωγή και τις συνεχείς απειλές.
Η δικηγορική καριέρα της διακρινόταν κυρίως από την εκπροσώπηση των διαφόρων αντιφρονούντων και την καταγγελία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων από τις κυβερνητικές αρχές, και ιδιαίτερα τον στρατό.
Η Digna Ochoa δολοφονήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2001 στην Πόλη του Μεξικού. Το σώμα της βρέθηκε στο δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν. Ένα σημείωμα βρέθηκε δίπλα στο πτώμα της, που προειδοποιούσε τα μέλη του κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με το οποίο η δικηγόρος είχε πρόσφατα συνεργαστεί, ότι το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς.
H Digna Ochoa νεκρή στο γραφείο της
Η έκθεση αυτοψίας έδειξε ότι το σώμα της είχε δύο πλήγματα από βλήμα διαμετρήματος 22mm. Ο θάνατός της προκλήθηκε από τη μια σφαίρα στο κεφάλι. Το τραύμα εισόδου ήταν από την αριστερή πλευρά. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, η σφαίρα πέρασε από το κρανίο από αριστερά προς τα δεξιά σε μια μικρή γωνία από πάνω προς τα κάτω και από πίσω προς τα εμπρός. Η σφαίρα παρέμεινε ενσωματωμένη στο δεξί κροταφικό οστό της.  Η άλλη σφαίρα μπήκε στο μηρό της από εμπρός προς τα πίσω. H Ochoa ήταν δεξιόχειρας. 
To 2004 η διάσημη Μεξικανή τραγουδίστρια Lila Downs αφιέρωσε τους στίχους ενός από τα τραγούδια της στην αδικοχαμένη δικηγόρο που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικοί από τους στίχους λένε "a woman, fought for her rights, for her dignity" και το τραγούδι έχει τον τίτλο dignificada, που σημαίνει αξιοπρεπής. (πηγές: democracynow.org/ Wikipedia, φωτό: alchetron.com) [legalnews24.gr]

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά