Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Νέα θεώρηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Θα διώκονται και εγκλήματα παράνομης εκμετάλλευσης φυσικών πόρων & υφαρπαγής γης

H παράνομη εκμετάλλευση φυσικών πόρων και οι αναγκαστικές εκτοπίσεις πληθυσμών από τα εδάφη τους είναι το νέο αντικείμενο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Με μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει επαχθείς συνέπειες για ορισμένες εταιρείες στην ΕΕ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο εξής υιοθετεί μια νέα ευρύτερη θεώρηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η Εισαγγελία που κατά το παρελθόν ασχολήθηκε κατά κανόνα με τα εγκλήματα
πολέμου, θα εξετάζει πλέον τη δίωξη εγκλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη εκμετάλλευση φυσικών πόρων, τη βίαιη και αναγκαστική εκτόπιση πληθυσμών από τα εδάφη τους και την υφαρπαγή γης.
Ως αποτέλεσμα, κυβερνήσεις και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών ιδιωτικών εταιρειών, που καταστρέφουν τροπικά δάση ή ιδιοποιούνται παράνομα εκτάσεις, με αποτέλεσμα τη βίαιη εκτόπιση πληθυσμών, θα δικάζονται πλέον στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, θα υφίσταται στο εξής δυνατότητα επιβολής ποινικών κυρώσεων, όπως πρόστιμα και ποινή φυλάκισης. Ο άμεσος πλέον κίνδυνος να θεωρηθούν οι επενδυτές συνένοχοι στα εγκλήματα αυτά, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ορισμένες τράπεζες της ΕΕ.
Η αλλαγή αυτή της πολιτικής του ΔΠΔ σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική αύξηση των περιστατικών υφαρπαγής γης που σημειώνονται και τον συνακόλουθο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική και για τη δασική κοινότητα όσον αφορά το αίτημά της για δικαιοσύνη. Συναφώς, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των κρατών μελών, να θέσουν τέρμα στην εταιρική ατιμωρησία.
Σε ένα πρώτο βήμα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παύσουν να αντιτίθενται σε ένα νομικά δεσμευτικό διεθνές πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή εκμετάλλευσης ευάλωτων ομάδων. Η φύση και η έκταση μιας δεσμευτικής Συμφωνίας του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να συζητηθεί εντός Οκτωβρίου 2016 στη Γενεύη. ΜΚΟ καλούν την ΕΕ να συμμετάσχει στις συνομιλίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κακή εταιρική πρακτική.
[πηγή: www.fern.org, επιμέλεια : Σοφία Παυλάκη, Δικηγόρος]

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το άρθρο μου κίνησε έντονα το ενδιαφέρον και ανέτρεξα στο συγκεκριμένο έγγραφο του ΔΠΔ, το οποίο και δεν περιέχει ούτε τα στοιχεία ούτε τα συμπεράσματα του άρθρου του FERN το οποίο χρησημοποιήσατε ως πηγή και μεταφράσατε, θα σας προέτρεπα να διασταυρώνετε καλύτερα τις πηγές σας.

Legalnews24.gr είπε...

"The Office will also seek to cooperate and provide
assistance to States, upon request, with respect to conduct which constitutes a serious crime under national law, such as the illegal exploitation of natural resources, arms trafficking, human trafficking, terrorism, financial crimes, land grabbing or the destruction of the environment".
Aυτό αναφέρεται στο έγγραφο του ICC (σελ.5): https://www.icc-cpi.int/itemsDocuments/20160915_OTP-Policy_Case-Selection_Eng.pdf
Πριν αρχίσετε τις προτροπές σε μας, προτρέψτε τον εαυτό σας να διαβάζει πιο προσεκτικά.

Διαβάστε επίσης:

Διαγραφή οφειλής 1022 ευρώ από αυξημένη κατανάλωση σε εξοχική κατοικία (ΣτΚ)

Διαγραφή οφειλής ύψους 1.022 ευρώ από ασυνήθιστα αυξημένη κατανάλωση ύδατος σε εξοχική κατοικία: Ο καταναλωτής διαθέτει μικρό εξοχικό σπ...