Μηνυτήρια Αναφορά και Προκαταρκτική εξέταση για το Διαγωνισμό των Δικαστών. Νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το διαγωνισμό των δικαστών. Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα στο imerisia.gr, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, αναφορικά με τον τελευταίο εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κατά τον οποίο έδωσαν εξετάσεις και μπήκαν στη
Σχολή τρεις δικηγόροι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίοι ήταν μέλη των δικηγορικών εταιρειών (συνέταιροι) καθηγητή της Νομικής Σχολής, ο οποίος ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο δύο δικηγορίνες-μέλη των δικηγορικών εταιρειών του εν λόγω καθηγητή, αλλά εν συνεχεία έγινε γνωστό ότι υπήρχε ένας ακόμη συνέταιρος του καθηγητή που έδωσε εξετάσεις και σήμερα είναι σπουδαστής στη Σχολή. Μάλιστα, η μία εκ των δύο υποψηφίων και σήμερα σπουδαστριών στη Σχολή έκανε και τη δικηγορική άσκησή της στο γραφείο του καθηγητή κατά τη διετία 2010-2012.
Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι και στις προηγούμενες εισαγωγικές εξετάσεις δικηγορίνα-συνέταιρος δικηγορικής εταιρείας, μέλους της επιτροπής (αυτή τη φορά ήταν δικηγόρος το μέλος αυτό), έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Σχολή Δικαστών. Σήμερα είναι διορισμένη στα Διοικητικά Δικαστήρια, χωρίς ωστόσο το μέλος της εξεταστικής επιτροπής να δηλώσει εξαίρεση ή να θέσει το ζήτημα στην επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής της Νομικής είχε θέσει το ζήτημα ότι δυο μέλη των δικηγορικών εταιρειών του είναι υποψήφιες για να εισαχθούν στη Σχολή (δύο μήνες προ των εξετάσεων αποχώρησαν από τις εταιρείες). Όμως, τόσο τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής σύσσωμα όσο και η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι νόμιμη η συμμετοχή του καθηγητή στην εξεταστική επιτροπή και δεν υπάρχει ζήτημα ασυμβιβάστου, αφού εξ άλλου, το δήλωσε εγγράφως και ο ίδιος ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Αντίθετη άποψη είχε η προεδρεύουσα του Τμήματος του ΣτΕ που εξέδωσε τις αποφάσεις, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι είχε κώλυμα και δεν έπρεπε να συμμετέχει ο καθηγητής στην επιτροπή εξετάσεων. Τελικά, έμεινε μειοψηφία, μαζί με δύο ακόμη παρέδρους, τον Ιωάννη Παπαγιάννη και Γιώργο Ζιάμο.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής πρότεινε δυο από τα τέσσερα θέματα των γραπτών εξετάσεων και βαθμολόγησε τα γραπτά των υποψηφίων, ενώ συμμετείχε και στις προφορικές εξετάσεις. Ακόμη, ο καθηγητής κατά την προφορική εξέταση αποκάλεσε τις δύο -μέχρι πρόσφατα- συνεργάτιδες του με τα χαϊδευτικά τους ονόματα.
Το δημοσίευμα του imerisia.gr αναφέρει ακόμα ότι τόσο ο καθηγητής όσο και ένα ακόμη τακτικό μέλος που είναι δικηγόρος (όπως και ένα αναπληρωματικό μέλος και πάλι δικηγόρος) τοποθετήθηκαν ως μέλη της εξεταστικής επιτροπής για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού ήταν και πάλι στις προηγούμενες εισαγωγικές εξετάσεις.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τα γραπτά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν με «κούριερ» (χωρίς κανένα επίσημο συνοδευτικό έγγραφο της Σχολής για την αποστολή τους) στα γραφεία και τα σπίτια του καθηγητή και του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διορθωθούν.
Ακόμη, όπως αναφέρει το imerisia.gr, κατά τον εν λόγω διαγωνισμό θεωρήθηκε ότι ήταν εντελώς συμπτωματικό το γεγονός ότι σε ορισμένα γραπτά υπήρχαν σημειώσεις με κόκκινο στυλό και φωσφορίζοντα μαρκαδόρο, ενώ άλλα γραπτά ήταν γραμμένα με «πενάκι». (πηγή: imerisia.gr)
Σχετικός Σύνδεσμος: Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές υποψηφίων στο διαγωνισμό των δικαστών με αιτιάσεις για ιδιάζουσες σχέσεις εξεταστή καθηγητή Νομικής με πρώην συνεργάτιδές του υποψήφιες του διαγωνισμού

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλή σταδιοδρομία στις κορασίδες.Και εις ανώτερα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόλις πάνε στη σχολή δικαστών όλα αυτά τα αξιόλογα άτομα που ειναι οι αυριανοί δικαστές με την ευθυκριςια, τις γνώσεις και την τιμιότητα, αλλάζουν την αρχική θέση επιτυχόντων που με τοσο "κόπο" και "θυσίες" απέκτησαν, πέφτοντας πολλές θέσεις, λογω της έλλειψης γνώσεων και της εξαπάτησης που έκαναν εις βάρος των υπολοίπων συμμετεχόντων να αποκτήσουν με δόλιο τροπο μια από τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό. Το διάτρητο σύστημα δικαιοσύνης δείχνει το ήθος της κοινωνίας μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς δεν είναι και τα μόνα περιστατικά.
Για αυτό και είναι εξαίρεση οι σωστοί δικαστές με κατάρτιση και κοινωνική γείωση. Δικάζουμε και κρινόμαστε τις περισσότερες φορές από άτομα που δεν επιβίωσαν στη μάχιμη δικηγορία και επέλεξαν το δικαστικό καθαρά ως ασφαλή λύση,παρόλη την ανεπάρκειά τους και την ακαταλληλότητά τους σε όλα τα επίπεδα.Εδώ και χρόνια φωνάζουμε να τεθούν άλλα κριτήρια αξιολογικά για την εισαγωγή στη σχολή δικαστών.
Εύγε τουλάχιστον στους δικαστές τους υπεύθυνους,εργατικούς,καταρτισμένους,αμερόληπτους που έχουν κοινωνική αντίληψη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
απερρίφθη η αίτηση; ελπίζω να μην πάει στο αρχείο η υπόθεση και στα ποινικά!κι εκεί δάκτυλος θα μπει! πλέον αποδείχθηκε περίτρανα ότι στην ελλάδα ακόμη και δικαστής με μέσο γίνεσαι! στην σουηδία, καθηγητής πανεπιστημίου κόβει το παιδί του στις εξετάσεις, και εδώ καθηγητής βολέυει τους συνεταίρους του! και προφανώς όχι γιατί είναι καλοί, αλλά μάλλον για να τον εξυπηρετούν! και όλα αυτά με τις πλάτες του ΣΤΕ! ντροπή Σας! κανονικά θα έπρεπε να δημοσιεύσετε και τα ονόματά σας και ο ΔΣΑ να πάρει θέση και η πανεπιστημιακή κοινότητα!Αφού το ΣΤΕ κώφευσε! τι είναι αυτά τα πράγματα!Α ρε Ελληνες!Καλά λένε η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!Πού να δεις προκοπή σε αυτήν την χώρα!