Ιστορική δικαστική απόφαση δικαιώνει τα θύματα του Χίλσμπορο

Δικαστική δικαίωση μετά από 27 χρόνια για τους συγγενείς των 96 θυμάτων της τραγωδίας στο Χίλσμπορο της Βρετανίας. Το δικαστήριο του Γουάρινγκτον απεφάνθη ότι οι 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, ήταν αθώα θύματα και επιρρίπτει στην αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ευθύνες για την πιο μαύρη σελίδα του βρετανικού ποδοσφαίρου. Με αφορμή την ιστορική δικαστική απόφαση οι συγγενείς των θυμάτων τραγούδησαν και τον ύμνο
της Λίβερπουλ, «You will never walk alone». Οι δικοί τους άνθρωποι δεν ήταν υπεύθυνοι για την τραγωδία. Δεν ήταν ούτε μεθυσμένοι χούλιγκαν, όπως είχε ειπωθεί και γραφτεί τότε.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Αστυνομία και οι υπεύθυνοι ασφαλείας προκάλεσαν ή συνέβαλαν στα τραγικά γεγονότα. Το 2012 το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής του Χίλσμπορο, αποκάλυψε εκτεταμένη συγκάλυψη της τραγωδίας του 1989 από την αστυνομία και προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στους φιλάθλους της Λίβερπουλ.
Μετά από μια σειρά σοβαρών λαθών και παραλείψεων, οι ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν, την βόρεια κερκίδα του σταδίου.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστια πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο, όμως εκατοντάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν και ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα 96 άτομα να βρουν τραγικό θάνατο. (euronews.com)

Σχόλια