Πώς να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες δικηγόροι τον σεξισμό στην εργασία τους: Οι συμβουλές μιας έμπειρης δικηγόρου

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες δικηγόροι που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση από άνδρες συναδέλφους τους σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες. Τα καταγγελλόμενα περιστα- τικά ολοένα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ το νομικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επαγγέλματα που ο σεξισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Eπίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από την Εθνική Ένωση Γυναικών
Δικηγόρων των ΗΠΑ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει αυξηθεί, με την γυναίκα δικηγόρο partner να έχει εισόδημα το 80 τοις εκατό του εισοδήματος του άνδρα δικηγόρου partner.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα μιας επιτυχημένης Αμερικανίδας δικηγόρου, της Melinda Haag, στην ιστοσελίδα abovethelaw.com: “Δεν εστίασα ποτέ στο γεγονός ότι ήμουν γυναίκα, στην πορεία της καριέρας μου. Εννοείται ότι συμβαίνουν περιστατικά και γίνονται σχόλια και στις περισσότερες περιπτώσεις, επέλεγα είτε να τα αψηφήσω, είτε ευγενικά να τους πειράξω και εγώ για να τους δείξω ότι αντιλήφθηκα τι συνέβη η τι ειπώθηκε αλλά δεν το πήρα κατάκαρδα. Κάθε γυναίκα στην ηλικία μου μπορεί να διηγηθεί ιστορίες ανάλογων συμπεριφορών από άλλους ανθρώπους. Ποτέ δεν επέτρεψα να με επηρεάσει αυτό. Ειλικρινά, πάντα το αντιπαρερχόμουν. Εάν είσαι γυναίκα και νέα, είναι λίγο διαφορετικό από το να είσαι γυναίκα και λίγο μεγαλύτερη. 
Συχνά πυκνά αισθανόμουν ότι κάποιος αναρωτιόταν για τις ικανότητες μου. Και όταν αντιλαμβανόμουν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε, η αντίδραση μου ήταν, να μην πω τίποτα και μέσω της δουλειάς μου και του επαγγελματισμού μου, να αποδείξω ότι οποιαδήποτε τυχόν προκατάληψη είχαν ήταν αβάσιμη”.
H Melinda Haag, η οποία ήταν Νομική Σύμβουλος της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας και θα επιστρέψει στη δικηγορική εταιρεία "Orrick Herrington & Sutcliffe", ως επικεφαλής του διεθνούς δικαστικού τμήματος της εταιρείας , προσφέρει συμβουλές σε γυναίκες δικηγόρους σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. (abovethelaw.com/legalnews24.gr)

Σχόλια