Έμεινε στη φυλακή 33 χρόνια για αδίκημα που δεν διέπραξε. Το DNA απέδειξε τη δικαστική πλάνη

Έμεινε στην φυλακή 33 ολόκληρα χρόνια και πριν λίγες ημέρες ο Κιθ Αλεν Χάργουαρντ πέρασε την πόρτα της φυλακής της Βιρτζίνια, ελεύθερος μετά από μια άδικη καταδίκη. Ο 60χρονος πλέον άνδρας, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Τζέσε Περόν και τον βιασμό της συζύγου του, το 1982. Όμως, οι εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι τελικά ήταν αθώος. Ο Χάργουαρντ ήταν ναυτικός στο USS Carl Vinson, που βρισκόταν στο ναυπηγείο, κοντά στο σπίτι των θυμάτων, όταν έγινε το
έγκλημα. Ένας φρουρός ασφαλείας τον αναγνώρισε ως τον άνθρωπο που μπήκε στο ναυπηγείο με ματωμένη φόρμα, όμως, το ένα εκ των δύο θυμάτων, η γυναίκα, ποτέ δεν τον αναγνώρισε ως εκείνον που της επιτέθηκε και τη βίασε.
Παρόλα αυτά, ο εισαγγελέας βασίστηκε στην κατάθεση δύο εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα δόντια του ταίριαζαν με τις δαγκωματιές που είχε αφήσει ο δράστης στο πόδι της γυναίκας. Παρότι δεν υπήρχε άλλη απόδειξη που τον συνέδεε με το έγκλημα, καταδικάστηκε.
Η Innocence Project, μία ΜΚΟ που ασχολείται με την αθώωση ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί εσφαλμένα, ασχολήθηκε με την υπόθεση του Χάργουαρντ πριν από δύο χρόνια και πίεζε να γίνουν εξετάσεις DNA, οι οποίες απέδειξαν ότι το γενετικό προφίλ του 60χρονου δεν ταίριαζε με το σπέρμα που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος. Αντίθετα, αυτές οι εξετάσεις ενοχοποίησαν έναν παλιό συνάδελφό του, τον Τζέρι Κρότι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή του Οχάιο τον Ιούνιο του 2006, έπειτα από την καταδίκη του για απαγωγή.
Η αξιοπιστία των σημαδιών από δαγκωματιές είναι υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη χρησιμοποιείται ως στοιχείο στα δικαστήρια. Έρευνα του Associated Press το 2013 διαπίστωσε ότι από το 2000 έχουν αθωωθεί 24 άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν ή κατηγορήθηκαν για δολοφονία ή βιασμό με βάση αυτό το στοιχείο.
Όσο για τον Χάργουαρντ, δήλωσε ότι αδημονεί να απολαύσει ένα πιάτο στρείδια, τώρα που είναι ελεύθερος. Σκοπεύει να πάει στην Βόρεια Καρολίνα, όπου ζει η οικογένειά του και να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη φυλακή. «Πρέπει να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή», συμπλήρωσε. (iefimerida.gr)

Σχόλια