Κάκιστες οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων

Έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και στα καταστήματα κράτησης δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2015. Το πόρισμα της Επιτροπής είναι πραγματικά αποκαλυπτικό και απεικονίζει την τραγική εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από τα ευρήματα της επίσκεψης του 2015
προκύπτει σαφώς ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι πλέον κρίσιμη και ότι απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα για την ανάταξή τους, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και την χρόνια έλλειψη προσωπικού στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα. Επίσης, αναφέρει η έκθεση, πρέπει να αναγνωρισθεί ανοικτά το σοβαρό πρόβλημα της κακομεταχείρισης από αστυνομικούς και να δημιουργηθεί μηχανισμός για να διερευνώνται αποτελεσματικά οι καταγγελίες για κακομεταχείριση.
Ειδικότερα όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, «οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές που επισκεφθήκαμε ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις κάκιστες και οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα του 1999 όσον αφορά τα πρότυπα για τους χώρους διαβίωσης και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος σε κάθε κρατούμενο απλούστατα δεν εφαρμόζονται».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του 2015, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ήταν τόσο ακραία, κυρίως στον τομέα του υπερπληθυσμού, τις κάκιστες συνθήκες υγιεινής και την υποστελέχωση, που η εγκατάσταση θα μπορούσε να παρομοιασθεί με αποθήκη για άρρωστους κρατουμένους που εν συνεχεία αφήνονται στην τύχη τους χωρίς να τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα».
Ακόμα η έκθεση διαπιστώνει ότι «αριθμός ανηλίκων κρατουμένων κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή τους ή κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στα κρατητήρια της αστυνομίας. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι ανακρίθηκαν και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν κείμενα (ομολογίες και άλλες καταθέσεις) χωρίς την παρουσία δικηγόρου και/ ή προσώπου της εμπιστοσύνης τους… Οι συνθήκες στους χώρους κράτησης αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη παραμένουν απολύτως ακατάλληλες για την κράτηση παρατύπων μεταναστών για μεγάλες χρονικές περιόδους».
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την Έκθεση της Επιτροπής εδώ

Σχόλια