Ξεκίνησε η δίκη των διακινητών για το ναυάγιο και το θάνατο του μικρού Αϊλάν

Οι κατηγορίες σε βάρος του πατέρα του μικρού Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος δικαζόταν ερήμην από δικαστήριο του Μπόντρουμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία, για τη συμμετοχή του στο ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους 12 Σύροι πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του - αποσύρθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Ο Αμπντάλα Κούρντι θα δικαζόταν μαζί με τους δύο φερόμενους διακινητές, τον Μουαφάκα Αλάμπας και τον Άσεμ Άλφρχαντ, με την κατηγόρια ότι χρησιμοποίησε το πλοιάριο που βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν στην Κω. Όμως οι δικαστές αποφάσισαν να τερματίσουν τη δίωξη σε βάρος του. Ο Κούρντι, ο οποίος ζει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε
αμέσως μετά την τραγωδία ότι εκείνος οργάνωσε το ταξίδι των προσφύγων που κατέληξε σε τραγωδία. Ο ίδιος ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Μετά το ναυάγιο, έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και τον Δεκέμβριο έκανε έκκληση «σε όλον τον κόσμο να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους».
Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο φερόμενοι ως διακινητές αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το ναυάγιο και υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον πατέρα του τρίχρονου Αϊλάν. «Ο πραγματικός εγκληματίας, ο οργανωτής, είναι ο Αμπντάλα Κούρντι ο οποίος έγινε ήρωας στις τηλεοράσεις, αλλά δεν είναι καν εδώ για να καταθέσει», είπε ο Α. Άλφρχαντ. Η δίκη αναβλήθηκε και δεν ορίστηκε ακόμη η ημερομηνία επανέναρξής της. (naftemporiki.gr)

Σχόλια