Η δίκη του καθηγητή Ρίχτερ: Δίωξη για τις επιστημονικές του απόψεις

Συνεχίζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η δίκη εναντίον του ιστορικού και πανεπιστημιακού Χάιντς Ρίχτερ για παραβίαση του αντιρατσιστικού Νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 2 του νόμου 927/1979 όπως αυτό πρόσφατα αντικαταστάθηκε με το νόμο 4285/2014. Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μάννχαϊμ εγκαλείται από έναν απόστρατο στρατηγό ότι σε επιστημονική του δημοσίευση αναφέρθηκε σε εγκληματικές ενέργειες του άμαχου πληθυσμού κατά την μάχη της Κρήτης. Συγκεκριμένα ο Ρίχτερ, ο οποίος έχει συγγράψει 15 βιβλία για τη σύγχρονη ελλαδική και κυπριακή ιστορία και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Φοίνικα από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για το έργο του, ασχολήθηκε
ιστοριογραφικά και με τη Μάχη της Κρήτης, εκδίδοντας σχετική μονογραφία το 2011. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του Ρίχτερ, διότι θεώρησε ότι όσα γράφονται στο βιβλίο αυτό συνιστούν άρνηση εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν από τους Γερμανούς εισβολείς εις βάρος του «Κρητικού Λαού».
Τι προβλέπει το άρ.2 του ν.927/79: Η επίμαχη διάταξη που αντικαταστάθηκε ως έχει με το άρθρο 2 Ν.4285/2014,ΦΕΚ Α 191/10.9.2014 αναφέρει τα εξής: «1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου».
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα booksjournal.gr, το άρ. 2 Ν. 927/1979 δεν χρησιμοποιήθηκε για την δίωξη κάποιου αρνητή του Ολοκαυτώματος, κάποιου αναθεωρητή ιστορικού ή κάποιου νεοναζί πολιτικού, κάθε άλλο. Η πρώτη πανελλήνια δίωξη και παραπομπή αφορά τον γνωστό καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μάννχαϊμ, συνεργάτη του Books’ Journal και επιφανή φιλέλληνα Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος διώκεται ποινικά για την έκφραση των επιστημονικών του απόψεων. (πληροφορίες από booksjournal.gr)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εδώ Αγαπητέ αρθρογράφε κάνετε λάθος! Διαβάστε πρωτα το βιβλίο του και μετά εκφράζετε άποψη. Δυστυχώς όλοι όσοι ειστε ΥΠΕΡ του Ριχτερ, έχετε όλοι εκφρασθεί χωρίς να το εχετε διαβασει...βασικο!