Το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους στο διαδίκτυο

Το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους προβλέπεται από το άρθρο 1 του νόμου 927/1979 και τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ.  Το άρθρο 1 του νόμου αυτού αντικαταστάθηκε με το νόμο 4285/2014 ως εξής: «Άρθρο 1 - Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους:
1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ.
2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.
3. Αν η πρόκληση, προτροπή, διέγερση ή υποκίνηση των προηγούμενων παραγράφων είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή δεκαπέντε έως τριάντα χιλιάδων (15.000-30.000) ευρώ.
Σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, επιβάλλεται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη.
4. Όποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
5. Αν η πράξη των προηγουμένων παραγράφων τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται: α) στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ και β) στην περίπτωση της παραγράφου 3, φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή είκοσι πέντε χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων (25.000 - 50.000) ευρώ.»
Επίσης με το άρθρο 3 του νόμου 4285/2014 προστέθηκε άρθρο 3 του ν. 927/1979 ως εξής:
«Άρθρο 3  -Τέλεση μέσω διαδικτύου:
Όταν οι πράξεις των προηγουμένων άρθρων τελούνται μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, τόπος τέλεσης θεωρείται και η Ελληνική Επικράτεια, εφόσον στο έδαφος της παρέχεται πρόσβαση στα συγκεκριμένα μέσα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους".
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.927/1979 «οι πράξεις που περιγράφονται στον παρόντα νόμο, καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου».
Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν.4285/2014 «με το άρθρο 1, που αντικαθιστά το άρθρο 1 του ν. 927/1979, ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ποινική αξιολόγηση των εκδηλώσεων ρατσισµού και ξενοφοβίας, όταν στρέφονται όχι µόνο εναντίον οµάδων ή προσώπων, που διακρίνονται εξαιτίας των φυσικών και πολιτισµικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και εναντίον των πραγµάτων (κινητών ή ακινήτων), που χρησιµοποιούν αποκλειστικά αυτές οι οµάδες ή πρόσωπα (θρησκευτικά αντικείµενα, εθνικά σύµβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαµονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κ.λπ.). Δεν αρκεί η α- πλή αφηρηµένη πιθανολόγηση της έκθεσης σε κίνδυνο µιας οµάδας, ενός προσώπου ή πράγµατος αλλά απαιτείται να εκτιµάται κάθε φορά η προσφορότητα του συγκεκριµένου κινδύνου, λαµβάνοντας υπόψιν τόσο τις ειδικό- τερες συνθήκες και περιστάσεις µέσα στις οποίες εκδηλώνεται η υπό κρίση συµπεριφορά, όσο και την ενδεχόµενη προσβολή των γενικότερων συνθηκών που εξασφαλίζουν την ειρηνική και οµαλή κοινωνική συµβίωση. Κρίνεται σκόπιµο να διατηρηθεί η ήδη προβλεπόµενη στο ν. 927/1979 ποινική απαξία της οµαδικής εκδήλωσης ξενόφοβων και ρατσιστικών συµπεριφορών είτε µε τη σύσταση είτε µε τη συµµετοχή σε ενώσεις προσώπων οποιασδήποτε µορφής που επιδιώκουν συστηµατικά την τέλεση τέτοιων πράξεων». [legalnews24.gr]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η προτροπή τσακίστε τους φασιστες, η ξύλο στους φασιστες εμπίπτει στον νόμο;