Η δίκη για τη γενοκτονία της Ρουάντας ξεκίνησε στο Παρίσι

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη ενός πρώην αξιωματικού του στρατού της Ρουάντας για το ρόλο του στη γενοκτονία του 1994. Πρόκειται για τον πρώην λοχαγό Πασκάλ Σιμπικάνγκουα, που είναι παραπληγικός και ο οποίος θα δικαστεί για συνέργεια στη γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφορικά με τη σφαγή 800.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μελών της φυλής των Τούτσι, κυρίως από εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1994. Η δίκη αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τη δίκη των συνεργατών των Ναζί, Μορίς Παπόν και Πολ Τουβιέ, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ο 54χρονος Σιμπικάνγκουα κατηγορείται για υποκίνηση, οργάνωση και συνέργεια στη γενοκτονία, με τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής των Χούτου και την εγκατάσταση των φυλακίων όπου η πολιτοφυλακή σφαγίασε πολλά από τα θύματά της. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Θύματα της γενοκτονίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δίκη, εκτιμώντας ότι συνιστά αλλαγή της στάσης της Γαλλίας απέναντι στη γενοκτονία. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα η Γαλλία απέρριπτε τα αιτήματα της Ρουάντας για την έκδοση στο Κιγκάλι ορισμένων εκ των δεκάδων υπόπτων Χούτου που έχουν καταφύγει στο γαλλικό έδαφος.
Η Γαλλία πολύ συχνά έχει κατηγορηθεί για κάλυψη των Χούτου και των εγκλημάτων τους καθώς μάλιστα και ότι εκπαίδευσε τις πολιτοφυλακές των Χούτου που πρωτοστάτησαν στις σφαγές, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί το Παρίσι. Το Κιγκάλι διέκοψε τις σχέσεις με τη Γαλλία από το 2006 ως το 2009. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Γαλλία διέπραξε «σοβαρά λάθη» σε σχέση με τη γενοκτονία. (πηγή: in.gr)

Σχόλια