Απεβίωσε ο "δικηγόρος του διαβόλου" Ζακ Βερζές

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στο Παρίσι ο διάσημος δικηγόρος Ζακ Βερζές. Ο Jacques Verges γεννήθηκε το 1925 στη σημερινή Ταϋλάνδη από πατέρα από τη Ρεϋνιόν, νησί της Καραϊβικής και πρώην γαλλική αποικία, και βιετναμέζα μητέρα. Ήταν αδελφός του παλιού κομμουνιστή της Ρεϋνιόν Paul Verges, ηγέτη του τοπικού κινήματος ανεξαρτησίας. Ο Ζακ Βερζές υπήρξε κορυφαίος δικηγόρος παγκοσμίου φήμης, αντιστασιακός, κομμουνιστής και στρατευμένος αντιαποικιοκράτης. Υπήρξε συνήγορος σε σημαντικές πολιτικές δίκες (Κλάους Μπάρμπι, Ιμπραήμ Αμπνταλά, Κάρλος, Μπερνάρ Μποννέ, Μιλόσεβιτς, Μαγκνταλένα Κοππ- συνεργάτιδα του Κάρλος κ.α.).
Τον Μάρτιο του 1970 και για οκτώ χρόνια ο Βερζές εξαφανίστηκε, πιθανότατα κυνηγημένος από τη Μοσάντ. Για τον ίδιο η περίοδος αυτή ήταν περίοδος μεγάλων «διακοπών». Μετά την υπόθεση Μπάρμπι, ο Βερζές άσκησε την τέχνη του να είναι ο Βερζές, δηλαδή ο δικηγόρος του διαβόλου. Ο λόγος: «Οι φίλοι του Κάρλος δεν είναι αρκετά πολυάριθμοι και αυτό δε μπορεί να είναι η κύρια δραστηριότητα ενός δικηγορικού γραφείου».
Ο Ζακ Βερζές εκτός από τη δικηγορία, συνέγραψε και πολλά βιβλία, όπως: Beaute du crime (1988), Je defends Barbie (1988), Dictionnaire amoureux de la justice (2002), De la strategie judiciaire (1968,1981). Στο τελευταίο επισημαίνει τη διάκριση των δικών σε δίκες συναίνεσης και δίκες ρήξης. Στο Beaute du crime είχε γράψει: «Οι δικαστές είναι σαν τους μάγειρους. Δεν τους αρέσει να τους βλέπουν όταν μαγειρεύουν», ενώ στο Lapartheid judiciaire (2002) γράφει: «Στο όνομα πάντα ενός δήθεν ιδανικού οι κατακτητές δικαιολογούν τις επιθέσεις και τις σφαγές. Σήμερα στο όνομα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σκοτώνουν πολίτες στα Βαλκάνια, ωθούν τα παιδιά του Ιράκ σε λοιμό και οδηγούν να ανθίσει πάλι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν». (πληροφορίες βιογραφίας: Η στρατηγική της δίκης -εκδόσεις Πλέθρον 2003) [Legalnews24.gr]

Σχόλια

Αρθρογραφία

Αρθρογραφία
του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου