Η ψυχολογική αντιμετώπιση του διαζυγίου από τον δικηγόρο

Από όλα τα νομικά ζητήματα που εμπλέκεται το συναίσθημα, το διαζύγιο είναι πιθανόν το πιο δύσκολο που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας δικηγόρος. Εκτός από τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν ένα διαζύγιο, υπάρχει το επιπρόσθετο πρόβλημα των διαφόρων εντάσεων αυτών των συναισθημάτων. Ζευγάρια μπορούν να εισέλθουν σε ένα διαζύγιο με κάθε καλή πρόθεση και να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες, αλλά μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στη στάση τους, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται. Σε άλλες περιπτώσεις, το ένα μέρος μπορεί να αισθάνεται αρχικά μεγάλο θυμό που υποχωρεί και μετά να αναζωπυρώσει την ένταση. Είναι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πτυχές των συναισθημάτων που εμπλέκονται στις σχέσεις με τους πελάτες που καθιστούν τόσο δύσκολο το διαζύγιο.
Σε χώρες όπου η αλλαγή του νόμου για το διαζύγιο έχει διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησής του, τα ποσοστά διαζυγίων έχουν αυξηθεί. Υποστηρίζεται ότι η συναισθηματική αναταραχή των συμμετεχόντων έχει αυξηθεί επίσης. Το γεγονός ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία δεν επιτρέπει στους συζύγους να επεξεργαστούν τη νέα κατάσταση μέσα από τα συναισθήματά τους. Ακόμη και οι δικηγόροι των οποίων οι πελάτες έχουν πάρει το διαζύγιο βιώνουν έντονες συγκινήσεις που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του πελάτη τους. Επίσης όταν ο ένας σύζυγος μετά από διαζύγιο έχει προχωρήσει με τη ζωή του και ο άλλος δεν έχει, οι υποθέσεις διατροφής, μέριμνας των παιδιών και δικαιώματος επίσκεψης μπορεί να ανοίξουν παλιές πληγές.
Ένας έξυπνος δικηγόρος με κατανόηση θα πρέπει να μεριμνήσει για το συμφέρον των παιδιών, κατά την καθοδήγηση του πελάτη του στη δίκη του διαζυγίου. Οι γονείς πολλές φορές είναι προσωρινά ανίκανοι να κατανοήσουν την ψυχολογική βλάβη που προκαλεί η διάσπαση της οικογένειας σε ένα παιδί. Ασχολούνται μόνο με τα δικά τους συναισθήματα και δεν μπορούν να δουν τι βιώνει το παιδί ή τα παιδιά τους. Οι δικηγόροι είναι σε θέση να μειώσουν τις επιβλαβείς συνέπειες του διαζυγίου στους ανηλίκους, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τα πράγματα πιο ομαλά κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων με την αποτροπή των πελατών τους από τη χρήση του παιδιού τους ως πιόνι. Ένας έξυπνος δικηγόρος επίσης γνωρίζει ότι χρειάζεται πάντα να εξετάζεται η ψυχολογική επίδραση του διαζυγίου τόσο στον πελάτη του όσο και στο άλλο μέρος. Επιπλέον, αυτός μπορεί να προστατεύσει τους ανήλικους που εμπλέκονται και να κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει σε οποιοδήποτε μέρος να τον χρησιμοποιήσουν ως μέσο για οποιοδήποτε σκοπό τους. (από άρθρο της Nancy Seddens στο www.eaplstudent.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά