Ψηφιοποίηση των πρακτικών των δικαστηρίων

Το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αρχειοθέτησης και διάθεσης των πρακτικών των συνεδριάσεων των δικαστηρίων εντάχθηκε χθες, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.Το έργο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς προβλέπεται να γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού, με θετική ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων των πρωτοδικείων, εφετείων και ειρηνοδικείων της χώρας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης-αποηχογράφησης των πρακτικών των δικαστηρίων και την απομαγνητοφώνησή τους. Ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης - διαχείρισης για 5 έτη.
Η ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών θα οδηγήσει σε:
-Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
-Διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων πρακτικών.
-Μείωση της γραφειοκρατίας.
-Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων (αφού οι αιτήσεις και τα δικαστικά έγγραφα θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά).
-Διευκόλυνση της πρόσβασης στα σχετικά αρχεία.
-Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη μηχανογράφηση των θέσεων εργασίας των Δικαστικών Γραμματέων και τον εξοπλισμό των αιθουσών των δικαστηρίων της χώρας με σύγχρονες υποδομές, κ.α.
(πηγη : www.diorismos.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά