Παράνομη η γενική χρήση της μάσκας σύμφωνα με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου

Παράνομη έκρινε τη γενική χρήση μάσκας το Διοικητικό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ στη Γερμανία. Ο κανονισμός με τη νέα γενική απαίτηση χρήσης της μάσκας από τους πολίτες τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ στη γερμανική πόλη. Το Διοικητικό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ ωστόσο αποφάσισε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020,  ότι ο εν λόγω κανονισμός είναι αντίθετος στο νόμο, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκανε ένας κάτοικος της πόλης. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο πολίτη έτσι η υποχρέωση παραμένει για τους υπόλοιπους κατοίκους.  

Σύμφωνα με το σκεπτικό , η απόφαση για γενική χρήση της μάσκας είναι αόριστη καθώς αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η γενική χρήση ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας , την κατάσταση του χώρου και τη συχνότητα κυκλοφορίας των πεζών, όταν δεν τηρείται απόσταση 5 μέτρων. Ωστόσο, η άποψη του δικαστή ήταν ότι «δεν είναι σαφώς καθορισμένο πού και πότε» ο πολίτης υπόκειται στην απαίτηση μάσκας. Αντίθετα, πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του βάσει «απροσδιόριστων όρων», όπως η ώρα της ημέρας, εάν θα πρέπει να φοράει τη μάσκα.

Το δικαστήριο εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη νομιμότητα της απόστασης των 5 μέτρων, καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις του ισχύοντος διατάγματος προστασίας του κρατιδίου - όπου καθορίζεται μια ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων. Σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν είναι σαφές σε ποια ευρήματα βασίζεται η συγκεκριμένη πρόβλεψη του κανονισμού .

Η απόφαση του δικαστηρίου αρχικά αφορά μόνο τον συγκεκριμένο πολίτη, που έκανε την αίτηση. Ωστόσο και άλλοι κάτοικοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εκκρεμούν για απόφαση. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δεν ανατρέπει πλήρως τον κανονισμό οφείλεται στην αρχή του διοικητικού δίκαιου ότι εάν κάποιος προσβάλει έναν δημοτικό κανονισμό  , η απόφαση επηρεάζει κατά κανόνα μόνο τον ίδιο τον προσφεύγοντα. Ένα όμως το διάταγμα αφορά στην προστασία από τον κορωνοϊό στο πλαίσιο του κρατιδίου, η απόφαση του Ανώτερου διοικητικού δικαστηρίου έχει γενική δεσμευτική ισχύ - όπως συνέβη πρόσφατα για τα γυμναστήρια, τα οποία πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Ο δήμος του Ντίσελντορφ μπορεί να υποβάλει προσφυγή στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο στο Μύνστερ κατά της απόφασης για τη χρήση μάσκας. Έχει μάλιστα ανακοινωθεί ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για μη χρήση της μάσκας μέχρι να αποφασίσει το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο.  Ανάλογα και με την απόφαση, υπάρχουν απόψεις ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι του κανονισμού. (welt.de/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά