Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του αφεντικού της Μαφίας στη Σικελία που εμπλέκεται σε 100 δολοφονίες

Ο Τζιοβάνι Μπρουσκά, ένα από τα αφεντικά της μαφίας στη Σικελία, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από τη φυλακή Ρεμπίμπια της Ρώμης μετά την έκτιση ποινής 25 ετών, για τη συμμετοχή του σε περισσότερες από 100 δολοφονίες.  Ο αρχιμαφιόζος, ο οποίος αργότερα έγινε πληροφοριοδότης και βοήθησε στη διασφάλιση της δίωξης άλλων εγκληματιών, συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αφού παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε περισσότερες από 100 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της βάναυσης δολοφονίας ενός 14χρονου αγοριού, του οποίου το σώμα έλιωσε μέσα σε οξύ.

Η αποφυλάκιση του Μπρουσκά , η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία, έρχεται αφού του είχε προηγουμένως χορηγηθεί προσωρινή άδεια σε αρκετές περιπτώσεις. Η απελευθέρωσή του ήταν υποχρεωτική βάσει νόμου μετά την ολοκλήρωση της ποινής του και την παροχή βοήθειας για την καταδίκη άλλων μελών της διαβόητης Κόζα Νόστρα. Οι πολιτικοί της Ιταλίας καταδικάζουν αυτή την εξέλιξη, με τον Ενρίκο Λέτα, τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, να κάνει λόγο για «γροθιά στο στομάχι», ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της δεξιάς Λέγκας, έγραψε στο Twitter ότι «αυτή δεν είναι η δικαιοσύνη που αξίζουν οι Ιταλοί».

Οι οικογένειες ορισμένων θυμάτων του Μπρουσκά επικρίνουν επίσης την αποφυλάκισή του, λέγοντας ότι η συνεργασία του με τους εισαγγελείς ήταν απλώς ένα κυνικό τέχνασμα «μόνο για να αποκομίσει οφέλη» και όχι λόγω αληθινής μετάνοιας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής εισαγγελέας της Ιταλίας κατά της μαφίας, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, υπερασπίστηκε την απελευθέρωση του Μπρουσκά, λέγοντας στο Reuters ότι η απόφαση οφείλεται στη «συνεργασία» του καταδικασμένου δολοφόνου με τους εισαγγελείς.

Σχόλια