Αρνητικός ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες: Επιδεινώθηκαν οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της 2021 για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, η οποία δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις γυναίκες. Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής, με συνέπεια την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο. Ταυτόχρονα, η ισότητα των φύλων δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ενώ η Επιτροπή κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, η οποία εγκρίθηκε πριν από ένα έτος. Για την καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή της προόδου σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη, η Επιτροπή εγκαινιάζει μια διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.

Ο αντίκτυπος της COVID-19 στις γυναίκες

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία COVID-19 έχει αποδειχθεί σημαντική πρόκληση για την ισότητα των φύλων:

  • Τα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας: Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32 % κατά την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας και στη Λιθουανία κατά 20 % κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Η Ιρλανδία κατέγραψε πενταπλάσια αύξηση στις αγωγές ενδοοικογενειακής βίας και οι ισπανικές αρχές ανέφεραν αύξηση των κλήσεων κατά 18 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εγκλεισμού.
  • Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες. Με την πανδημία, οι γυναίκες στους τομείς αυτούς σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση του φόρτου εργασίας, των κινδύνων για την υγεία και των προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
  • Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία: Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (λιανικό εμπόριο, φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία), επειδή οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της μερικής ανάκαμψης το περασμένο καλοκαίρι του 2020, όταν τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1,4 % για τους άνδρες αλλά μόνο κατά 0,8 % για τις γυναίκες μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2020.
  • Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μη αμειβόμενη φροντίδα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Οι γυναίκες δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών (σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες) και 23 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες (σε σύγκριση με 15 ώρες για τους άνδρες).
  • Εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την COVID-19: Σε μελέτη του 2020 διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών κατά πολύ στους φορείς που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την COVID-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της ΕΕ, το 85,2 % αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, ενώ το 11,4 % απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες και μόνο το 3,5 % είχε ίση εκπροσώπηση των φύλων. Σε πολιτικό επίπεδο, μόνο το 30 % των υπουργών Υγείας στην ΕΕ είναι γυναίκες. Επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Επιτροπής για την κρίση COVID-19 είναι η πρόεδρος, κ. φον ντερ Λάιεν, κι η ομάδα περιλαμβάνει πέντε ακόμη επιτρόπους, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από την κρίση COVID-19, η Επιτροπή κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να προχωρήσει στην εφαρμογή της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων κατά το προηγούμενο έτος. Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της προόδου σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή εγκαινίασε τη διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων. Ένα κοινό έργο που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η πύλη θα επιτρέψει την παρακολούθηση των επιδόσεων των επιμέρους κρατών μελών της ΕΕ και τη σύγκριση των εν λόγω επιδόσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών.

Δείτε την έκθεση εδώ

Σχόλια