Απορρίφθηκε το αίτημα του Κουφοντίνα για διακοπή έκτισης της ποινής του μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για διακοπή έκτισης της ποινής του, που είχαν υποβάλλει οι συνήγοροί του, μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του, μετά από 56 ημέρες απεργίας πείνας και 10 ημέρες απεργία δίψας.

Η δεύτερη προσφυγή του Κουφοντίντα στη Δικαιοσύνη η οποία αφορά στο αίτημά του για μεταφορά από τις φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Κορυδαλλού, και όχι σ’ αυτές του Δομοκού, παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας και η απόφαση αναμένεται εντός των ημερών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο (Μ.Γάκη πρόεδρος Πρωτοδικών, Ε.Νικολάου και Μ.Θεοδοσιάδης πρωτοδίκες) έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελίας έδρας Α.Παπακώστα η οποία είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος, σημειώνοντας ότι η αναβολή ή διακοπή της έκτισης ποινής δίδεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει ασθένεια που δεν προκλήθηκε -όπως είπε- με τη βούληση του κρατουμένου. Η ίδια υποστήριξε ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του κρατουμένου τερματίζοντας όμως την απεργία πείνας.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που τού προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» έκρινε ομόφωνα το δικαστήριο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ στη Λαμία Χρήστος Γεωργιάδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, περιέγραψε την κατάσταση του πολυισοβίτη ως πολύ κρίσιμη και μάλιστα σημείωσε ότι τα όργανά του βρίσκονται σε οριακή λειτουργία. «Έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να κριθεί αν υπάρχει επιστροφή ή όχι. Επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις των γιατρών είναι συγκεκριμένες, επιστημονικά ενδεδειγμένες αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δ.Κουφοντίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο δικηγόρος του ισοβίτη Δ.Κουφοντίνα, υποστήριξε στην αγόρευσή του πως πρόκειται για νέες διατάξεις που έχουν εισαχθεί στην νομοθεσία από το 2019 και έχουν σχέση με την υπόθεση ανεξάρτητα της απεργίας πείνας που κάνει ο πελάτης του, τονίζοντας πως την απεργία πείνας την προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα του δικαστηρίου αν κάποια άλλη κλινική ή νοσοκομείο στη χώρα θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες απάντησε αρνητικά. (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά