Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ εξελέγη η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Φωτεινή Παζαρτζή

Στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ εξελέγη η καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φωτεινή Παζαρτζή. H συγκεκριμένη Επιτροπή του ΟΗΕ αποτελεί το ανώτατο όργανο για την επίβλεψη της εφαρμογής, παγκοσμίως, τόσο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και των επιμέρους διακηρύξεων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η κ. Παζαρτζή είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris-II Panthéon Assas [DEA, Doctorat d’Etat, άριστα με διάκριση). Διετέλεσε Visiting Fellow (Επισκέπτρια Εταίρος) στο Ερευνητικό Κέντρο Lauterpacht για το Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Μπορντό, Παρίσι-I, Παρίσι-II (Institut des Hautes Etudes Internationales), Διευθύντρια Σπουδών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Έχει επίσης διδάξει διεθνές δίκαιο στο κοινό καλοκαιρινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Temple και του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα.

Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1999-2007), Μέλος (Αναπληρωματικό) της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή και τη Διάδοση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, Μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για την Ιθαγένεια, Μέλος του Δικαστηρίου Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας του Οργανισμούς για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (2013- ).

Από το 2002 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (International Law Association). Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την επίλυση διαφορών, τους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς και διαδικασίες, το διεθνές ποινικό δίκαιο. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων. (πηγή πληροφοριών: law.uoa.gr)

Σχόλια