Καταδικάστηκε ο Σαρκοζί - 3 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς

Ένοχος για υπόθεση διαφθοράς και άσκηση επιρροής κρίθηκε από Γαλλικό Δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στον Σαρκοζί επιβλήθηκε ποινή 3 ετών φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Ο 66χρονος πρώην πρόεδρος μπορεί να εκτίσει την επιβληθείσα ποινή κατ' οίκον.

Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά. Ο Σαρκοζί,ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ προσφέροντάς του εργασία στο Μονακό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν στα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.

Η ίδια ποινή -τρία έτη φυλάκισης, τα δύο με αναστολή- επιβλήθηκε στους δύο συγκατηγορούμενούς του, τον πρώην δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτζογκ, και τον εμπλεκόμενο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον Σαρκοζί, ο δικαστής ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκτίσει την ποινή κατ' οίκον.

Από πλευράς του, ο Σαρκοζί πρόκειται να εφεσιβάλλει την απόφαση. Ο ίδιος, απευθυνόμενος νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου, επέμεινε ότι «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς».

Το κατηγορητήριο κατά του Σαρκοζί βάσει ποινικού κώδικα προέβλεπε ποινές κάθειρξης μέχρι 10 ετών, αλλά και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια στον πρώην πρόεδρο, ενώ την ίδια πρόταση έκαναν και για τους συγκατηγορούμενούς του, το δικηγόρο Τιερί Χέρτζογκ και το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ο εισαγγελέας Ζαν - Λικ Μπλασόν είχε πει σχετικά με την υπόθεση: «Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί ποτέ, εάν ένας πρώην πρόεδρος καθώς κι ένας δικηγόρος αντιλαμβάνονταν τον αντίκτυπο, την εύθυνη και τις υποχρεώσεις εκ της θέσεως ενός εκάστου».

Τελικώς, το δικαστήριο επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης -τα δύο έτη με αναστολή. (πηγή:cnn.gr)

Σχόλια