Πρώην δικαστής στην Αγγλία: "Τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο μαζικής υστερίας και ανοησίας"

Κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό τάσσεται ο πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου της Αγγλίας, Jonathan Sumption.

Ο πρώην δικαστής αναφέρει ότι η κυβέρνηση (της Μ.Βρετανίας) προκάλεσε σκόπιμα φόβο για τον covid19, ενώ συμπεριφέρεται σαν ένα αυταρχικό καθεστώς που βασίζεται σε τακτικές της αστυνομίας.

Ο Sumption, που εργάζεται πλέον ως δικηγόρος, καταδικάζει τον τρόπο  που «το βρετανικό κράτος άσκησε καταναγκαστικές εξουσίες στους πολίτες του σε μια πρωτοφανή κλίμακα».

Στην ετήσια διάλεξή του στο Cambridge Freshfields, ο Sumption είπε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία ήταν «η πιο σημαντική παρέμβαση στην προσωπική ελευθερία του ατόμου στην ιστορία της χώρας μας».

Δήλωσε ακόμα: «Δεν αμφιβάλλω για τη σοβαρότητα της επιδημίας, αλλά πιστεύω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να την περιορίσουν θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο συλλογικής υστερίας και κυβερνητικής ανοησίας».

Οι εξουσίες βάσει του νόμου περί δημόσιας υγείας «δεν είχαν σκοπό να εγκρίνουν μέτρα τόσο δραστικά όσο αυτά που έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε ο Sumption. Ο λόγος για τον οποίο έγινε κατάχρηση της νομοθεσίας, όπως υποψιάζεται ο πρώην δικαστής, ήταν ότι «ο βαθμός ελέγχου που προβλέπει ο νόμος περί δημόσιας υγείας είναι περιορισμένος».

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης, ανέφερε ο Sumption στο ακροατήριό του, χαρακτηρίστηκε από «υπεροπτική παραβίαση των ορίων των νομικών της εξουσιών».

Επίσης ο πρώην δικαστής τόνισε ότι και η αστυνομία υπερέβη επανειλημμένα τις εξουσίες της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βρετανικός λαός δεν έχει ακόμα αρχίσει να καταλαβαίνει τη σοβαρότητα όσων συμβαίνουν στη χώρα. Πολλοί , ίσως οι περισσότεροι, δεν ενδιαφέρονται και δεν θα νοιαστούν μέχρι να είναι πολύ αργά. Θεωρούν ενστικτωδώς ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, κάτι που είναι το μότο κάθε ολοκληρωτικής κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση έχει ανακαλύψει τη δύναμη του δημόσιου φόβου για να το πετύχει, καταλήγει ο Sumption. (theguardian.com/cylegalnews.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά