Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τα ενήλικα παιδιά τους: Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή 35χρονου κατά των γονιών του

Το δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την έφεση ενός 35χρονου, ο οποίος είχε ασκήσει αγωγή κατά των γονέων του ζητώντας οικονομική στήριξη. Το ιταλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν «αυτόματο δικαίωμα» οικονομικής υποστήριξης από τους γονείς τους, ακόμη και αν δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι.

Η απόφαση εκδόθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο απέρριψε την αξίωση ενός δασκάλου μουσικής, μερικής απασχόλησης, που εξακολουθούσε να ζητά οικονομική υποστήριξη από τους γονείς του. Ο δάσκαλος, 35 ετών, υποστήριξε πως το ετήσιο εισόδημά του, που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του.  

«Μειώνοντας τις εφηβικές του φιλοδοξίες», αναφέρει η επικεφαλής δικαστής Maria Cristina Giancola, ο νεαρός ενήλικας «θα βρει έναν τρόπο να υποστηρίξει τον εαυτό του».

Η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου δίνει τέλος σε μία υπόθεση πέντε ετών καθώς, αρχικά, δικαστήριο της Τοσκάνης είχε αναγνωρίσει στον ενάγοντα το δικαίωμα απολαβών ύψους 300 ευρώ τον μήνα από τους γονείς του.  

Σύμφωνα το δικαστήριο, παρότι τα τέκνα με αναπηρία χαίρουν ειδικής προστασίας από το ιταλικό νομικό σύστημα, η οικονομική υποστήριξη των γονέων «δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα» εάν δεν υπάρχει μία τέτοια περίπτωση.

Παράλληλα η δικαστής Giancola ανέφερε ότι οι δυσκολίες για εύρεση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ενήλικου τέκνου δεν αποτελεί δικαιολογία.  

«Το (ενήλικο) παιδί πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναζητήσει ενεργά εργασία για να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη διαβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), περίπου το 64,3% των νεαρών ενηλίκων της Ιταλίας, μεταξύ 18 και 34 ετών, ζουν ακόμα με τους γονείς τους.

Από αυτούς το 36,5% φοιτά, το 38,2% εργάζεται και το 23,7% αναζητά εργασία. Η ανεργία των νέων (15-24) στην Ιταλία ανέρχεται περίπου σε 30%.   

Ο Gian Ettore Gassani, δικηγόρος που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο και επικεφαλής σχετικής επαγγελματικής ένωσης, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «ωθεί τους νέους να σταθούν στα πόδια τους».  

Ο ίδιος έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες αντίστοιχες περιπτώσεις και παρότι υποστήριξε πως ανάλογες υποθέσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, στην Ιταλία «είναι σίγουρα χειρότερα».    Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε ονομάσει «bamboccioni» (δλδ. «μεγάλα μωρά») τους Ιταλούς που εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι των γονιών τους μέχρι και τα 30.

«Οι Ιταλοί νεαροί πρέπει να είναι πιο θαρραλέοι, πρέπει να βρουν τη βούληση να αναλάβουν ρίσκα», είπε ο Gassani, προσθέτοντας, «ότι αυτό είναι δύσκολο αν η μαμά σου συνεχίσει να σου φέρνει ένα φλιτζάνι καφέ στο κρεβάτι κάθε πρωί». (Πηγή: www.lifo.gr)

Σχόλια