Παρενόχληση των γυναικών στο νομικό επάγγελμα: Μέρος της κουλτούρας στο χώρο εργασίας τους σύμφωνα με μελέτη

Τα εμπόδια στην άσκηση του νομικού επαγγέλματος για τις γυναίκες , όχι μόνο δεν εξαλείφονται καθώς περνούν τα χρόνια, αλλά αντιθέτως παραμένουν και συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικές παρενέργειες στην σκληρή καθημερινότητα της δικηγορίας.

Η σεξουαλική παρενόχληση εξακολουθεί να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα των νομικών επαγγελματων, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, δικηγόρων , partners και καθηγητριών της νομικής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Women Lawyers on Guard, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στην ισότητα και τη δικαιοσύνη.

«Σε πολλούς χώρους εργασίας, η παρενόχληση παραμένει ενσωματωμένη στην κουλτούρα», αναφέρει η μελέτη, η οποία βασίζεται σε έρευνα του Αυγούστου 2019, με συμμετοχή πάνω από 2.100 άτομων , 92% εξ αυτών γυναίκες.

Η παρενόχληση κυμαίνεται από εγκληματική έως «απλά απαράδεκτη» συμπεριφορά, σύμφωνα με τη μελέτη. Εβδομήντα τρία (73) τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα περιστατικά ήταν μέρος της κουλτούρας στο χώρο εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα διαπίστωσε πως η σεξουαλική παρενόχληση από τους συνεταίρους σε δικηγορικές εταιρείες δεν φαίνεται να έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια αλλαγή τα τελευταία 30 χρόνια είναι η επικράτηση διαφορετικών τύπων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το ποσοστό σεξουαλικών επιθέσεων, απειλών και δωροδοκιών για σεξ έχει μειωθεί. Αλλά το ποσοστό των σεξουαλικά προσβλητικών αστείων και γενικά σεξουαλικών υπονοούμενων έχει αυξηθεί.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 23% των παρενοχλήσεων έλαβε χώρα σε ιδιωτικό χώρο ένας προς έναν, 37% στο γραφείο ή σε επαγγελματικές συναντήσεις εκτός εργασιακού χώρου, 22% σε κοινωνικές εκδηλώσεις, 6% κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών και 9% συνέβη online.

Τα περισσότερα θύματα δεν αναφέρουν σεξουαλική παρενόχληση για λόγους που αφορούν στο φόβο απώλειας θέσης εργασίας, αρνητικές συνέπειες σταδιοδρομίας και αμφιβολίες σχετικά το αν θα γίνουν πιστευτές οι εν λόγω καταγγελίες. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι όταν ανέφεραν παρενόχληση, ο παρενοχλήσας δεν υπέστη καμία συνέπεια, ενώ στο 4% των περιπτώσεων, η παρενόχληση επιδεινώθηκε μετά την αναφορά.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η σεξουαλική παρενόχληση έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις. 69% των ερωτηθέντων ανέφεραν άγχος για τη σταδιοδρομία και την εργασία τους, 40% φοβόταν αντίποινα, το 37% παρουσίασε απώλεια παραγωγικότητας και το 28% ανέφερε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα τους. Μόνο το 18% ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία επίδραση.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά, πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις ατομικά στο θύμα, τελικά οδηγεί σε δραστική μείωση της παραγωγικότητας του θύματος, κάτι που επιδρά αρνητικά και στην ίδια την εταιρεία.

(legalnews24.gr/abajournal.com)

Σχόλια