Δικηγόρος άλλαξε την ημερομηνία σε εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από πελάτισσα, η οποία όμως είχε πεθάνει - Η αποκάλυψη έφερε τη διαγραφή του από το σύλλογο

Η ποινή της διαγραφής επιβλήθηκε σε 37χρονο δικηγόρο στην Αγγλία μετά την αποκάλυψη ότι είχε αλλάξει την ημερομηνία σε υπογεγραμμένο έγγραφο ενός πελάτη της εταιρείας όπου εργαζόταν. Την απόφαση έλαβε το Πειθαρχικό Σώμα των Δικηγόρων της Μ.Βρετανίας μετά από 2ωρη ακρόαση που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τα περιστατικά της υπόθεσης, το 2016 ο εν λόγω δικηγόρος εργαζόταν σε μια υπόθεση τραυματισμού σε αγωγή που άσκησε μία εργαζόμενη εναντίον του πρώην εργοδότη της.
Η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει για δύο χρόνια καθώς η δικηγορική εταιρεία δεν είχε καμία επαφή με την πελατισσα για περισσότερο από 18 μήνες . Ο δικηγόρος υπέβαλε αίτημα στον εργοδότη για την χορήγηση των αρχείων προσωπικού, κατάρτισης και επαγγελματικής υγείας, χρησιμοποιώντας μια φόρμα εξουσιοδότησης που υπογράφηκε από την πελατισσα τον Μάρτιο του 2014. Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι ο δικηγόρος είχε καλύψει την ημερομηνία στο πρωτότυπο έγγραφο της εξουσιοδότησης με ένα σημείωμα post-it και έκανε μια φωτοτυπία με την τροποποιημένη ημερομηνία.
Μια εβδομάδα μετά την αποστολή της τροποποιημένης εξουσιοδότησης, ο εργοδότης τηλεφώνησε στην δικηγορική εταιρεία προκειμένου να ενημερώσει ότι η εντολέας της είχε πεθάνει και έτσι δεν θα μπορούσε να είχε υπογράψει πρόσφατα το συγκεκριμένο έγγραφο. Μετά από την αποκάλυψη αυτή, ξεκίνησε έρευνα της αστυνομίας και ο εν λόγω δικηγόρος ανακρίθηκε αλλά δεν κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή των Δικηγόρων (SRA) ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον της εντολέα και ανησυχούσε για την ημερομηνία παραγραφής της αξίωσης της, ωστόσο το SRA έκρινε ότι η πράξη του δεν μπορούσε να λειτουργεί εις βάρος της εντιμότητας του επαγγέλματος. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ήξερε ότι δεν είχε την ενημερωμένη συγκατάθεση της πελάτισσας και ότι εκείνη δεν είχε υπογράψει το έγγραφο που είχε στείλει ο δικηγόρος.
Ο 37χρονος  είχε πει νωρίτερα στο SRA ότι σχεδίαζε να βάλει την πελάτισσα να υπογράψει αναδρομικά μια εξουσιοδότηση και ότι δεν είχε κάνει ποτέ την ίδια πράξη στο παρελθόν καθως και ότι η αβεβαιότητα και το άγχος για την υπόθεση επηρέασε την ψυχική του υγεία και είχε  έντονη επίδραση στη ζωή του και της οικογένειάς του.
Το πειθαρχικό σώμα τον διέγραψε και τον διέταξε να καταβάλει 3.729 £ για έξοδα. (cylegalnews.com/lawgazette.co.uk)

Σχόλια