Απόφαση-σταθμός: Αποζημίωση 400.000£ σε γυναίκα δικηγόρο που θυσίασε την καριέρα της για να κάνει οικογένεια


Απόφαση-ορόσημο εξέδωσε αγγλικό δικαστήριο σε υπόθεση διαζυγίου, επιδικάζοντας το ποσό των 400.000 αγγλικών λιρών (περίπου 462.000 ευρώ) σε γυναίκα δικηγόρο, η οποία εγκατέλειψε τις προοπτικές να σταδιοδρομήσει ως συνέταιρος σε δικηγορική εταιρεία, προκειμένου να δημιουργήσει οικογένεια με τον επίσης δικηγόρο σύζυγό της.
Ο δικαστής Moor, ο οποίος εξέδωσε την σημαντική αυτή απόφαση στην υπόθεση RC κατά JC, θεώρησε ότι η καριέρα του συζύγου ως δικηγόρου έλαβε προτεραιότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συζύγων και αυτό δικαιολογεί την αποζημίωση της συζύγου.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε μια εταιρεία όπου ο σύζυγος ήταν συνεργάτης δικηγόρος και η σύζυγος  ασκούμενη δικηγόρος. Αφού άρχισαν να εργάζονται, εκείνη έγινε in house δικηγόρος.
Η απόφαση του Αγγλικού Οικογενειακού Δικαστηρίου υπογραμμίζει τις διαφωνίες που υπήρχαν στο ζευγάρι σχετικά με τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας της συζύγου. Ο δικαστής ανέφερε ότι η σύζυγος είχε πολύ καλές πιθανότητες να γίνει συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν.
Σε ένα απόσπασμα της πρωτοποριακής αυτής απόφασης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται: «Γίνεται δεκτό ότι ο σύζυγος δεν ήθελε η σύζυγός του να παραμείνει στην εταιρεία εάν επρόκειτο να παντρευτούν και εκείνη δέχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να φύγει, είχε προγραμματίσει το σχέδιό της που αφορούσε τόσο στο γάμο όσο και, ενδεχομένως, στην απόκτηση παιδιών. Θεώρησε τον εαυτό της ως γονέα που θα αναλάμβανε πρωταρχική ευθύνη για τα παιδιά. Η δικηγορική καριέρα του συζύγου θεωρήθηκε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα».
Ο δικαστής Moor τόνισε ωστόσο ότι η κρίση του δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «πράσινο φως» για άλλες ή άλλους συζύγους να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.
Όπως ανέφερε, σε πολλές παρόμοιες υποθέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία είναι τέτοια που πιθανή ζημία καλύπτεται ήδη από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, ενώ σε άλλες υποθέσεις, η περιουσία και τα εισοδήματα δεν θα δικαιολογούν μια τέτοια αγωγή.Αυτό σημαίνει ότι οι αντίδικοι θα πρέπει να το σκέφτονται καλά πριν εγείρουν μια αξίωση που στηρίζεται στο μειονέκτημα που βασίζεται στην προσωπική σχέση, όπως ήταν η συγκεκριμένη, εκτός αν οι περιστάσεις είναι πραγματικά εξαιρετικές.
Η σύζυγος εκπροσωπήθηκε από την Jane Keir, δικηγόρο οικογενειακού δικαίου στην εταιρία Kingsley Napley του Λονδίνου.
Η Keir δήλωσε: «Ως ταλαντούχος δικηγόρος, η πελάτης μας θυσίασε μια δυνητικά επικερδή καριέρα για την οικογένειά της και για να φροντίσει τα παιδιά και είμαστε ικανοποιημένοι που συμφώνησε σε αυτό ο δικαστής Moor. Παρόλο που ο κ. Moor κατέστησε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μια σειρά αγωγών που στηρίζονται σε μειονέκτημα λόγω προσωπικών σχέσεων, η απόφαση επιβεβαιώνει ότι σε πραγματικά εξαιρετικές περιστάσεις η αρχή της αποζημίωσης εξακολουθεί να υφίσταται στο οικογενειακό δίκαιο και σωστά. Θεωρητικά, αυτό θα ισχύει για οποιονδήποτε δικηγόρο που κάνει βήματα πίσω στην καριέρα του θέτοντας την οικογένεια σε προτεραιότητα σε σχέση με τις φιλοδοξίες του και την απόκτηση εξουσίας». 
(legalnews24.gr/lawgazette.co.uk)

Σχόλια