Νομοθεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας: Απορρίφθηκε από το ΕΚ πρόταση για επικαιροποίηση


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) απέρριψε πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για επικαιροποίηση τη νομοθεσίας περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.
Η ολομέλεια του ΕΚ καταψήφισε με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές την προτεινόμενη διαπραγματευτική εντολή, την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων στις 20 Ιουνίου 2018. Ως εκ τούτου, η θέση του ΕΚ θα τεθεί τώρα υπό συζήτηση, θα κατατεθούν τροπολογίες και θα γίνει ψηφοφορία κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας τον Σεπτέμβριο.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε τα εξής:
«Λυπάμαι που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε τη θέση που υποστηρίζω εγώ και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Αλλά αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Θα επανεξετάσουμε το θέμα το Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες, επικαιροποιώντας τους κανόνες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να συμβαδίζουν αυτοί με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον».
Ο εσωτερικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι αν τουλάχιστον το 10% των ευρωβουλευτών (76 Μέλη) αντιταχθεί, τότε πρέπει να προγραμματιστεί ψηφοφορία στην ολομέλεια προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Ο απαιτούμενος αριθμός ευρωβουλευτών είχε συμπληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε και έληγε η προθεσμία για να καταθέσουν την πρότασή τους ότι αντιτάσσονται. (europarl.europa.eu)

Σχόλια