Δικαστήριο δικαίωσε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού


To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ ενός ζαχαροπλάστη στο Κολοράντο, ο οποίος είχε αρνηθεί να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού.  
Το πολιτειακό δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί ότι η άρνηση του ζαχαροπλάστη Τζακ Φίλιπς να φτιάξει την γαμήλια τούρτα του Ντέιβ Μάλινς και του Τσάρλι Κρεγκ το 2012, αποτελούσε διάκριση σε βάρος του ζευγαριού.  
Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι εκείνη η απόφαση παραβίαζε τα δικαιώματα του κ. Φίλιπς, με ψήφους 7 προς 2.  
Το 2012, ο Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ, πήγαν στο ζαχαροπλαστείο του Τζακ Φίλιπς, στο Λέικγουντ κοντά στο Ντένβερ, για να παραγγείλουν μία τούρτα, για ένα πάρτι στο οποίο θα γιόρταζαν τον επερχόμενο γάμο τους στη Μασαχουσέτη αργότερα εκείνη τη χρονιά.  
Όμως ο ζαχαροπλάστης, αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα, λέγοντας πως «αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων». Αντιθέτως τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, όπως τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.  
Στο δικαστήριο, ο Τζακ Φίλιπς είχε παραθέσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ως το λόγο για την άρνησή του.  Ο Φίλιπς υποστήριξε επίσης ότι οι «καλλιτέχνες» έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα πουλήσουν.  
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τούρτες του είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και συνεπώς η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, τον προστατεύει από το να εξαναγκάζεται σε δημιουργίες που εκφράζουν κάποιο μήνυμα αντίθετο προς τα «πιστεύω» του.  
Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι η υπόθεση της τούρτας ήταν «ένα διδακτικό παράδειγμα» της «εφαρμογής των συνταγματικών ελευθεριών σε νέα πλαίσια»  
Το Κολοράντο είναι μία από τις 22 πολιτείες που περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον νόμο κατά των διακρίσεων, ο οποίος επέτρεψε στον  Κρεγκ και στον  Μάλινς να κερδίσουν την υπόθεσή τους ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Δικαιωμάτων.
Όμως η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεώρησε ότι η επιτροπή του Κολοράντο ήταν προκατειλημμένη κατά του κ. Φίλιπς.  
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ανησυχούν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του ζαχαροπλάστη Φίλιπς πιθανό να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο για τη διαφορετική μεταχείριση των γάμων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους. (πηγή: lifo.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά