Νέα έκθεση για τις συνθήκες κράτησης σε ψυχιατρεία, κέντρα κράτησης αλλοδαπών και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα. Τί αναφέρουν τα πρώτα πορίσματα


Η Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε προκαταρκτικές παρατηρήσεις μετά την επίσκεψή της στα κέντρα κράτησης και σε ψυχιατρικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 10 έως τις 19 Απριλίου 2018. Το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν διπλό: Αφενός ο έλεγχος για τη θεραπεία, τις συνθήκες διαβίωσης και τις διασφαλίσεις που προσφέρονται στους ασθενείς σε ψυχιατρικά ιδρύματα και αφετέρου στο να εξετάσει την κατάσταση των αλλοδαπών που στερούνται της ελευθερίας τους με βάση τη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς.
Στο τέλος της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία παρουσίασε τις προκαταρκτικές της παρατηρήσεις στις ελληνικές αρχές. Η πλήρης έκθεση της επίσκεψης θα εγκριθεί από την επιτροπή και θα διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές σε εύθετο χρόνο.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στο Δρομοκαϊτείο, το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ευαγγελισμού, την Ψυχιατρική Κλινική των Φυλακών Κορυδαλλού, το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια Λέσβου καθώς επίσης και στα αστυνομικά τμήματα Δραπετσώνας, Κολωνού και Ομόνοιας.
Από τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής, προκύπτει πληθώρα παραβάσεων της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης τόσο στα ψυχιατρικά ιδρύματα και στα αστυνομικά τμήματα, όσο και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.
Ενδεικτικά, για την ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού, η αντιπροσωπεία  της Επιτροπής επικαλείται το άρθρο 8 παράγραφος 5 της Σύμβασης για την πρόληψη της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και προτρέπει τις ελληνικές αρχές  να σταματήσουν άμεσα την τρέχουσα πρακτική όσον αφορά τη χρήση των "μπλε" ή προστατευτικών κελιών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Όπως αναφέρει η αντιπροσωπία, είναι εντελώς απαράδεκτο να τοποθετούνται οι άνθρωποι γυμνοί, χωρίς επίβλεψη, και για παρατεταμένες περιόδους, σε αυτά τα κελιά. Σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν, εάν υπάρχει ανάγκη για αποκλεισμό ασθενών για λόγους προστασίας, αυτό πρέπει να γίνει για το συντομότερο δυνατό χρόνο που απαιτείται και κατά το διάστημα αυτό το άτομο πρέπει να παρακολουθείται μόνιμα από το προσωπικό.
Επίσης για την Ψυχιατρική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής επικαλείται το άρθρο 8 παράγραφος 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης για την πρόληψη της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την πρακτική, να τοποθετούν ασθενείς που χρειάζονται εντατική φροντίδα και επίβλεψη στο διάδρομο του νοσοκομείου. Οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται σε νοσοκομειακά δωμάτια, υπό στενή παρακολούθηση από το προσωπικό, και υπό συνθήκες σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της αξιοπρέπειάς τους, τονίζει η Αντιπροσωπεία.(legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά