Δις ισόβια στον αστυνομικό για τη δολοφονία του οδηγού ταξί στην Καστοριά


Σε δις ισόβια καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κοζάνης ο ειδικός φρουρός για τη δολοφονία του 52χρονου οδηγού ταξί, σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς τον Μάρτιο του 2017.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αστυνομικό ομόφωνα, δεν του καταλόγισε ελαφρυντικά, ενώ του επέβαλε συμπληρωματική ποινή 2,5 ετών, για το αδίκημα της ληστείας, της παράνομης χρήσης όπλου και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ.
Ο αστυνομικός που είχε παραπεμφθεί στο ακροατήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως είχε ζητήσει μέσω του συνηγόρου του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του. Το έγκλημα έγινε το Μάρτιο του 2017, όταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον οδηγό ταξί, Κοσμά Τζέλιο.
Άτομα που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία, με το άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου αποδοκίμασαν τον αστυνομικό ο οποίος στη συνέχεια μετήχθη από πρώην συναδέλφους του στις φυλακές.
Στην απολογία του ο 29χρονος ειδικός φρουρός ήταν ψύχραιμος, μίλησε με λεπτομέρειες για την εμπλοκή του στην σύλληψη του Μαζιώτη, ωστόσο για την υπόθεση του φόνου του οδηγού ταξί ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν πόσες φορές τον πυροβόλησε με το όπλο του.
Προκάλεσε εντύπωση και το γεγονός ότι δεν ανέφερε ούτε μια στιγμή ότι μετάνιωσε για την πράξη του, παρά μόνο ότι «έκανε μια απαράδεκτη ενέργεια».
Η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας ήταν καταπέλτης για τον κατηγορούμενο, χαρακτήρισε την πράξη της ληστείας μετά φόνου, ως «άκρως ειδεχθές έγκλημα», απέρριψε κάθε είδους ελαφρυντικό στο πρόσωπό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο ο Θεός μπορεί μετά από αυτό το έγκλημα να συνηγορήσει στο πρότερο έντιμο βίο του». Κατέληξε μάλιστα, ότι διέπραξε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και πρότεινε την ενοχή του.
Εκ μέρους της πολιτικής αγωγής ο συνήγορος μίλησε για «εκτέλεση από ένα ψυχρό δολοφόνο που δεν ήθελε να αφήσει κανένα περιθώριο στο θύμα του να ζήσει. Δεν τον τραυμάτισε, αλλά τον πυροβόλησε τέσσερις φορές από τα τρία μέτρα με το 45αρι που θεωρείται όπλο πολέμου. Το κίνητρο ήταν η ληστεία», τόνισε ο συνήγορος, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης είχε πάθος με τα λεφτά. Στην αγόρευσή του αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχειρηματολογία της υπεράσπισης, ότι το έγκλημα έγινε υπό συνθήκες μειωμένου καταλογισμού και συνείδησης, επισημαίνοντας τη αντίφαση του κατηγορουμένου όπου περιέγραψε στο δικαστήριο με αναλυτικές λεπτομέρειες τα γεγονότα της σύλληψης του Μαζιώτη, ενώ για την δολοφονία του οδηγού ταξί στο δικαστήριο δεν θυμόταν τίποτα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης μίλησε για «μειωμένο καταλογισμό του δράστη την ώρα του εγκλήματος», επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο του, τα εύσημα και βραβεία που έλαβε για την σύλληψη Μαζιώτη, μίλησε για την καλή διαγωγή του κατά την κράτησή του στις φυλακές, την εργασία που προσφέρει τις σπουδές που κάνει και την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. (newsbomb.gr)

Σχόλια