Δολοφονία ο θάνατος του εισαγγελέα Νίσμαν στην Αργεντινή

Σε δολοφονία οφείλεται ο θάνατος του Αργεντινού εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή.
Ο Νίσμαν είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του μερικές ημέρες αφού είχε κατηγορήσει την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ότι είχε συγκαλύψει το ρόλο του Ιράν σε βομβιστική επίθεση κέντρου της ισραηλινής κοινότητας της Αργεντινής.
Στο 656 σελίδων πόρισμα, ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι τονίζει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, που οδήγησε στο θάνατο του Νίσμαν τον Ιανουάριο του 2015 δεν προκλήθηκε από τον ίδιο.
Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Ιούλιο του 1994 εναντίον του εβραϊκού κέντρου ΑΜΙΑ στο Μπουένος Άιρες, στην οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300, ήταν η αιτία της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Ο εισαγγελέας Νίσμαν που ανέλαβε την υπόθεση το 2004, δεν άργησε να κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Λίγο πριν βρεθεί νεκρός στις 18 Ιανουαρίου του 2015 στο μπάνιο του διαμερίσματός του, με μια σφαίρα στο κεφάλι και ένα όπλο στο χέρι, ο Νίσμαν είχε κατηγορήσει την πρόεδρο Κίρχνερ και τον υπουργό Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν για παρακώλυση της έρευνάς του. Τους κατηγορούσε ότι κάλυπταν τους ύποπτους Ιρανούς με αντάλλαγμα επιχειρηματικά συμβόλαια. Στις 19 Ιανουαρίου επρόκειτο να παρουσιάσει τις αποδείξεις των όσων δήλωνε ενώπιον του Κογκρέσου. Ο θάνατός του τον εμπόδισε και ως επίσημη τοποθέτηση παρουσιάστηκε η εκδοχή της αυτοκτονίας, ωστόσο το πρόσφατο πόρισμα του δικαστή Ερκολίνι αναφέρει πλέον ότι ο θάνατος του εισαγγελέα ήταν τελικά δολοφονία. (euronews)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά