Παρακράτηση αποδοχών δύο μηνών σε αρεοπαγίτη που καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων

Αδικαιολόγητη έκρινε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο την καθυστέρηση αρεοπαγίτη στην έκδοση αποφάσεων, επιβάλλοντας του την πειθαρχική ποινή της παρακράτησης των αποδοχών δύο μηνών.
Ο αρεοπαγίτης αρχικά είχε καθυστερήσει να εκδώσει συνολικά 132 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 28 ήταν από το 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.
Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων, είχε ως αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία ήταν πλημμελήματα. 
Μετά από επιστολές της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε ασκήσει σε βάρος του αρεοπαγίτη πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπου ο αρεοπαγίτης υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται «σε καταβολή των δυνάμεών του, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά».
Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε αόριστους τους ισχυρισμούς του και αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων η οποία οφείλεται σε αμέλεια.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης. Και αυτό γιατί, όπως είπε, «το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε θίγει σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ».
Τελικά, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του τις έως τώρα εκθέσεις των επιθεωρητών και το γεγονός ότι ο αρεοπαγίτης διανύει το τελευταίο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιβάλει την πειθαρχική ποινή του προστίμου, το οποίο ισούται με τις καθαρές αποδοχές δυο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις. (naftemporiki.gr)

Σχόλια