Σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία 48 τ.μ. άνεργης από τη Θεσσαλονίκη

Σε πλειστηριασμό βγαίνει η πρώτη κατοικία μιας 32χρονης άνεργης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2006, η νεαρή τότε δανειολήπτρια έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 90.000 ευρώ από την Τράπεζα Millennium για την αγορά ενός σπιτιού επιφανείας μόλις 48,08 τ.μ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα την πρώτη κατοικία της, με τη σημερινή αξία του να φτάνει τα 58.000 ευρώ.
Η νεαρή είχε αποφασίσει να επενδύσει τα λιγοστά χρήματά της στην εξασφάλιση στέγης, με την αποπληρωμή του δανείου ενώ για το δάνειο είχε εγγυηθεί ο πατέρας της.
Μέχρι το 2013 το επίμαχο δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά. Στη συνέχεια, όμως, η δανειολήπτρια καθώς έχασε την εργασία της και αντιμετώπισε επιπλέον και οικογενειακές δυσκολίες, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δάνειο. Επιπλέον ήταν υπέρογκη η αύξηση της δόσης κατά 40% με την αιτιολογία ότι το δάνειο συνήφθη με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Η σύμβαση της 32χρονης άνεργης καταγγέλθηκε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής εις βάρος της το έτος 2013.
Λόγω καθολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι και την 31-12-2014, η κατοικία δεν μπορούσε να κατασχεθεί. Όμως τον Σεπτέμβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία και ήδη ο πλειστηριασμός ορίστηκε πολύ σύντομα, για τις 2 Μαΐου του 2018.
Σημειώνεται ότι δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η δανειολήπτρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμενε άνεργη και σήμερα είναι περιστασιακά εργαζόμενη, καθώς και ότι δεν διαθέτει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να έχει κάποιο εισόδημα.
Επίσης, δύο ημέρες μέσα στον προσεχή Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 7 και 8 του μήνα και από ώρα 14.00 έως 14.30, η οφειλέτρια υποχρεούται να δεχτεί επίσκεψη μέσα στην οικία της από τους υποψήφιους πλειοδότες.
Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015), βάσει του οποίου ο οφειλέτης υποχρεούται να δείχνει το σπίτι σε αυτόν ή σε αυτούς που θέλουν να το αποκτήσουν μέσω του πλειστηριασμού.
Μάλιστα η κατασχετήρια έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων πλειστηριασμών και έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τις ώρες και ημέρες επίσκεψης. (protothema.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά