Δικαστήριο απέτρεψε την απέλαση πρόσφυγα 106 ετών

Δικαστήριο στη Σουηδία αποφάσισε την παραμονή στη χώρα της Αφγανής πρόσφυγα Μπιμπικάλ Ουζμπέκ που σε ηλικία 106 ετών είχε ζητήσει άσυλο, αλλά η αίτησή της είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό από τις αρμόδιες σουηδικές αρχές. Το δικαστήριο ανέτρεψε την απορριπτική απόφαση και η Ουζμπέκ, πιθανότατα η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, θα μπορέσει τελικά να παραμείνει στη Σουηδία.
«Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου» δήλωσε η ίδια, που είναι τυφλή και σχεδόν κατάκοιτη.
Όπως μεταδίδει το BBC, το δικαστήριο αποφάσισε με ανθρωπιστικά κριτήρια. «Θα ήταν σοκαριστικό να της ζητηθεί να ταξιδέψει στην πατρίδα της» αποφάνθηκαν οι δικαστές.
Η Ουζμπέκ είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη το 2015, περνώντας από την Τουρκία στην Σουηδία, μέσω Κροατίας και Γερμανίας, και την είχαν μεταφέρει πάνω από βουνά και ερήμους ο γιος της και ο εγγονός της.
Σύμφωνα πάντως με τον εγγονό της Μοχάμεντ, η υπόλοιπη οικογένειά της ακόμα περιμένει απόφαση για τα αιτήματα ασύλου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση. Είναι όμως μόνο ένα άτομο από τη 12μελή οικογένειά μας στη Σουηδία, που πήρε θετική απάντηση. Οι υπόλοιποι έντεκα περιμένουμε, σε κάποιους η απάντηση είναι αρνητική και άλλοι ακόμα δεν ξέρουν» δήλωσε.
Όπως αναφέρει το BBC, η γυναίκα εξασφάλισε παραμονή 13 μηνών στη χώρα και στη συνέχεια θα μπορέσει να ζητήσει παράταση. (newsbeast.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά