Ξεκίνησε η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων για το θάνατο του Αλβανού κρατούμενου Ιλί Καρέλι

Ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενους δεκατρείς σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας και τον διευθυντή του ιδρύματος για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη κρατούμενου Ιλί Καρέλι, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή αστυνομικούς και βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο του 2014, λίγες ώρες αφότου είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας. Στους δεκατρείς σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όλοι τους των φυλακών Νιγρίτας, αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία προήλθε ο θάνατος
του κρατουμένου, κατά συναυτουργία, ενώ ο τότε διευθυντής των φυλακών κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.
Ο Ιλί Καρέλι, 42 χρόνων, είχε μεταχθεί στις φυλακές Νιγρίτας από τις αντίστοιχες του Μαλανδρίνου, όπου ενώ εξέτιε ποινές για σημαντικά αδικήματα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γεώργιο Τσιρώνη. Κατά τη διαδικασία μεταγωγής του, που έγινε για λόγους προστασίας του από αντεκδικήσεις εντός των φυλακών Μαλανδρίνου, κρατήθηκε επί δύο βράδια στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας και από εκεί μεταφέρθηκε στη Νιγρίτα.
«Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στον χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλί Καρέλι», αναφέρεται στο βούλευμα. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το δικαστήριο καλείται να εξετάσει εξήντα πέντε μάρτυρες κατηγορίας και περίπου δεκαπέντε υπεράσπισης. Στα αξιοσημείωτα είναι και η απουσία δικηγόρων πολιτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας που δήλωσαν οι γονείς του θύματος. (kathimerini.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά