Γυναίκα δικαστής με μαντήλα στην Τουρκία

Με ισλαμική μαντίλα στο κεφάλι προήδρευσε για πρώτη φορά στα χρονικά της Τουρκίας γυναίκα δικαστής γεγονός πρωτοφανές δεδομένου του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η δικαστής, το όνομα της οποίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, προήδρευσε πριν λίγες ημέρες σε αστική δίκη σε ένα πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης φορώντας μία σκουρόχρωμη ισλαμική μαντίλα, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και δημοσίευσε η εφημερίδα Sabah. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το όργανο το οποίο ελέγχει
τους δικαστές στην Τουρκία, ήρε λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σχετική απαγόρευση που ίσχυε για τις γυναίκες δικαστές.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε διαμάχη με ορισμένους χρήστες στο Twitter να επισημαίνουν ότι η ενέργεια σηματοδοτεί «την έναρξη της ισχύος του ισλαμικού νόμου».Το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς υπό τον Ταγίπ Ερντογάν έχει άρει τα τελευταία χρόνια την απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα Πανεπιστήμια και την Εθνοσυνέλευση, στο δημόσιο τομέα και τα λύκεια παρά τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η απαγόρευση της μαντίλας παραμένει σε ισχύ στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας. (tribune.gr)

Σχόλια