Διαφοροποίηση του ΔΣ Αιγίου: Δεν θα συμμετέχει στην αποχή της 12ης Νοεμβρίου. Τί προτείνει για τα προβλήματα των δικηγόρων

Τη μη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου στην αποχή που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου (ημέρα 24ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) ανακοίνωσε ο ΔΣ Αιγίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και τους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Στην ανακοίνωση διατυπώνονται πέντε ουσιαστικά αιτήματα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και προτείνονται εναλλακτικά μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Ολόκληρη η ανακοίνωση του
ΔΣ Αιγίου έχει ως εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να μην συμμετέχουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου στην 24ωρη απεργία που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ και η Γ.Σ.Ε.Ε. την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου διαχωρίζοντας την θέση μας από την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικηγορικού Σώματος που αποφάσισε την συμμετοχή σ’ αυτή.
Ο κλάδος μας δοκιμάζεται από δικά του αυτοτελή ζητήματα ιδίως επί τη βάσει των προσφάτων νομοθετικών μεταβολών. Η αντίδρασή μας στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας πρέπει να είναι αυτοτελής, όχι αποσπασματική και να μην έχει χαρακτήρα παρεπόμενου σε κινητοποιήσεις των άλλων συνδικαλιστικών φορέων.
Πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός πως δεν λαμβάνονται υπόψη μέχρι και σήμερα από την Ολομέλεια οι αποφάσεις του Δικηγορικού Σώματος που εκφράστηκαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος. Είναι χαρακτηριστικό πριν την ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι προτείναμε αποχή σεβόμενοι τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και του δημοψηφίσματος και η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία απέρριψε την πρότασή μας ενώ υπήρχε η δεσμευτική απόφαση γι’ αυτήν του δημοψηφίσματος.
Είναι σχήμα οξύμωρο ενώ η Ολομέλεια δεν σεβάστηκε την απόφαση του δημοψηφίσματος για αποχή διαρκείας σε σχέση με την δικονομία να προτείνει τώρα συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε.
Η συμμετοχή σε μία 24ωρη αποχή μαζί με Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν δείξει για προβλήματα του Δικηγορικού Σώματος δεν έχει κανένα νόημα, είναι μία κίνηση για το ¨θεαθήναι¨ και φυσικά χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Πλέον απαιτούνται κινήσεις ουσιαστικά καθώς δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με εμάς και η μοναδική σπουδή τους είναι σε σχέση με τον κλάδο μας να μας οδηγούν σε αδιέξοδο και απόγνωση. Η κατάργηση της επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας η μεγαλύτερη απόδειξη (μεταξύ άλλων) προς τούτο.
Δυστυχώς ο κ. Πρόεδρος της Ολομέλειας και η Συντονιστική Επιτροπή αγνόησαν την αίτησή μας και κανένα από τα θέματα που προτείναμε δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Συντονιστικής που συνεδρίασε πρόσφατα.
Αντί αυτών υπήρχε πρόταση για συμμετοχή σε μία 24ωρη απεργία χωρίς κανένα νόημα.
Επαναδιατυπώνουμε τα αιτήματά μας που είναι και τα ουσιαστικότερα και ζητούμε την επίλυσή τους:
1. Αναστολή για ένα έτος των νέων διατάξεων του Κ.Πολ.Δ. και επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατάργηση – τροποποίηση διατάξεων σύμφωνα με προτάσεις Δικηγορικού Σώματος.
2. Κατάργηση Δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, παραβόλου εφέσεως, μείωση παραβόλου μηνύσεως.
3. Επαναφορά ισχύος της διάταξης για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
4. Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών τέλος επιτηδεύματος με εισοδηματικά κριτήρια.
5. Αύξηση του ορίου απαλλαγής Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ από τις 10.000€ που είναι σήμερα.
Προτείνουμε αντί της ανούσιας και άκαιρης 24ωρης αποχής τα ακόλουθα μέτρα, προς ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που έχουν αντίκτυπο, και στο κοινωνικό σύνολο καθώς λόγω ύπαρξής τους απεμπολείται η δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη και οδηγούνται οι δικηγόροι σε απόγνωση και έξοδο από το επάγγελμα.
Α) Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης παρουσία όλων των Προέδρων της Ολομέλειας.
Β) Στοχευμένες αποχές διαρκείας σε εκκρεμείς υποθέσεις πάσης φύσεως με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ. (Αστικές, διοικητικές, ποινικές υποθέσεις).
Γ) Διοργάνωση συλλαλητηρίου με ευθύνη και συντονισμό διοικητικών συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, όπως και ο προκάτοχός του, δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για θέματα του Δικηγορικού Σώματος και ούτε έχει φυσικά απαντήσει σε κανένα αίτημά μας. Πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί και με τον κλάδο μας.
Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, η πρόωρη αποφυλάκιση εγκληματιών και η μετάταξη των καθαριστριών δεν αρκούν κ. Υπουργέ για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης.
Επιτέλους ασχοληθείτε κα με εμάς, καθώς χιλιάδες συνάδελφοί μας έχουν έρθει σε απόγνωση.
Πρέπει επιτέλους η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να λάβει δραστικά μέτρα και αποφάσεις καθώς έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Με γενικές και αόριστες διατυπώσεις που δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις και λήψεις μέτρων δεν θα υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους συναδέλφους σ’ όλη την Χώρα με την συνδικαλιστική μας ανυπαρξία.
Καιρός να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Αίγιο, 04-11-2015 Εκ του Δ.Σ».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επιτέλους, μια φωνή αξιοπρέπειας!!! Εύγε στους συναδέλφους Δ.Σ.Αιγίου που με τόλμη ορθώνουν το ανάστημά τους και -έστω με αυτόν τον λακωνικό λόγο- αποτυπώνουν την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε, το τέλμα στο οποίο έχουμε οδηγηθεί... Ε.Κ. Δικηγόρος Καρδίτσας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συνάδελφοι, συγχαρητήρια! Επιτέλους κάποιοι λένε δημόσια την αλήθεια! Έχουμε καταστραφεί, οι δουλειές μας μειώθηκαν, χρωστάμε τα ταμεία και το μόνο που γίνεται είναι να μας χρυσώνουν το χάπι με αποχή για μια ημέρα.
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης